/ Gulliver/Getty Images
Предполага се, че мълния е причинила гибелта на стадо от 18 диви азиатски слона в отдалечените части на Североизточна Индия, съобщават световните агенции.

Слоновете, сред които пет малки, са намерени мъртви по време на дъждовете в защитения горски резерват Кондали в щата Асам, съобщава представителят на местната горска служба Джаянта Госвами. Горската охрана е стигнала до отдалечения район в четвъртък, където е намерила 14 мъртви животни на върха на хълм, а останалите четири - в подножието му.

Според предварителните доклади на ветеринарите, слоновете са били поразени от мълния, но се очакват резултатите от аутопсиите, за да се установи точната причина за гибелта им.

Ботсвана разследва нова масова гибел на слонове

Щатът Асам е дом на около 6000 или повече диви екземпляра от вида Азиатски слон, които постоянно излизат от горите в търсене на храна.

Природозащитниците отправят призиви към правителството да предотврати посегателствата на хората и да създаде свободни коридори за безопасно придвижване на слоновете между горите. През последните години диви слонове навлизаха в селата, унищожаваха реколтата и дори отнемаха човешки животи.

Министърът на горите на Асам Паримал Суклабайдия, цитиран от Франс прес, заяви, че е дълбоко натъжен от смъртта на слоновете.

В Индия живеят близо 30 000 слона или около 60% от популацията на диви слонове в Азия. 
БТА