/ iStock/Getty Images
70 600 българи са със статут на уседналост във Великобритания от общо 116 хиляди сънародници там. Българите със законен статут представляват 61% от съгражданите ни в Обединеното кралство. Само 20 са случаите, на които е отказан статут за уседналост. Това каза Георг Георгиев, заместник-министър на Министерството на външните работи, по време на извънреден брифинг по повод отправените обвинения по-рано днес от БСП.

Без визи до 90 дни престой във Великобритания при Брекзит без сделка

В тях евродепутатът от левицата Цветелина Пенкова каза, че "държавата оглушително мълчи по отношение на мерките, които е предприела при реализирането на Брекзит със или без сделка". Също така, според социалистите, държавата не е оповестила мерки за защита на сънародниците ни.

Ема Хопкинс: Искаме българите да останат във Великобритания

Георгиев опроверга тези твърдения и каза, че не е добре партиите да се заиграват политически с тази тема и увери, че държавата от две години работи върху излизането на Великобритания от ЕС. Зам.-министърът също така обяви, че ще бъдат разкрити нови консулства, и че вече в Лондон има назначен още един нов служител, въпреки че към момента към консулството ни там няма наплив заради предстоящият Брекзит.
БГНЕС