/ Gulliver/Getty Images
"Москва призовава партньорите в Източна Европа да претеглят рисковете и да помислят за последиците от разполагането на американските военни на ротационна основа на тяхна територия", заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

САЩ предислоцират войските си в Европа

В момента става въпрос за появата на постоянен военен контингент на Съединените щати и на техните съюзници в Източна Европа на места, където никога преди това не са били.

Подобни, ако бъдат приложени, биха застрашили Основополагащия акт НАТО-Русия от 1997 г., предимно по отношение на неразполагането на „значителни военни сили в новите страни-членки на алианса, заяви Захарова по време на днешния брифинг.

Всичко това свидетелства за намерението на Съединените щати и техните съюзници от НАТО да продължат да се придържат към курса на формиране на своеобразна дъга на напрежение по границата с Русия в ущърб на интересите на европейската сигурност.

Подобни провокативни действия няма да останат без отговор от страна на Русия. Този факт трябва да се вземе предвид в столиците на тези източноевропейски страни, работят в посока на подхранването на русофобията, канейки американски войници.

„Ние ги съветваме внимателно да претегля всички рискове и сериозно да помислят за последствията”, каза Захарова. САЩ възнамеряват да изтеглят от Германия общо 12 хиляди американски военни, повечето от които (6 400) ще се приберат у дома, а останалите ще бъдат преразпределени в страни от НАТО в Европа, включително Италия и Белгия.

САЩ изтеглят част от военния си контингент в Германия (ВИДЕО)

"Планира се щабът на американските сили в Европа да бъде преместен от Германия в белгийския Монс"
, информира командващият американските сили в Европа генерал Тод Уолтърс. В момента в Монс се намира щабът на главнокомандващия Съюзните сили на НАТО в Европа.

След като обявиха, че изтеглят войски от Германия, САЩ заявиха, че ще изпратят 1000 войници в Полша в допълнение към наличните вече там 4 500. Инициативата за военното сдържане на Русия, финансирана от Конгреса на САЩ през последните пет години, предвижда увеличаване на присъствието на американски войски в Източна Европа на ротационен принцип.
БГНЕС