Москва: Разполагането на елементи от системата ПРО в Европа променя военното присъствие на САЩ
Москва: Разполагането на елементи от системата ПРО в Европа променя военното присъствие на САЩ / netinfo

Ако в Европа бъдат разположени елементи от системата за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ, това ще означава съществена промяна в конфигурация на американското военно присъствие. Тази оценка на руското външно министерство цитира ИТАР-ТАСС.

Каквито аргументи и да се посочват, не можем да не виждаме факта, че към американските въоръжени сили в региона се прибавя стратегически компонент, заяви днес за агенцията Александър Грушко, заместник-външен министър на Русия.

Федерацията ще трябва да вземе предвид наличието на структури от ПРО на САЩ край руските граници при определяне на своите стъпки във военнополитическата сфера и практическото военно строителство. Ако не бъде създадена атмосфера на предсказуемост, откритост и доверие в областта на ПРО, влошаването на международната обстановка ще засегне интересите на сигурността на широк кръг от държави, констатира дипломатът.

Онези страни, срещу които САЩ смятат да се защитават по този начин, ще бъдат принудени да слагат в сметката евентуални крайни варианти на американски политически сценарии спрямо тях, каза Грушко. Вместо те да се откажат от военните програми, които будят безпокойство у международната общност, проектът на САЩ може според него да доведе до обратния резултат.

При това не става дума за система, която може да се премахне от днес за утре. Следователно тази програма ще упражнява дългосрочно влияние върху политиката на САЩ, включително на следващите администрации, заяви руският дипломат.

Не бихме желали да паднем в капана на логиката на Студената война, когато създаването на един потенциал водеше до появата на контрапотенциал и нещата се развиваха по спирала, добави Грушко.

Проектът на Съвета Русия-НАТО за създаване на тактическа ПРО може да стане заложник на плановете за разполагане на ПРО на САЩ. Най-добрият начин за противопоставяне на общите заплахи е да се работи колективно и колективно да се търсят отговори на реалните заплахи, а не на мнимите, каза Александър Грушко.

Приемането в НАТО на най-близки съседки на Русия съществено би засегнало политическите, военните и икономическите интереси на федерацията и би се отразило негативно на деликатната ситуация в проблемните райони. Този фактор понижава равнището на взаимното доверие, заяви дипломатът.

При всички различия в приоритетите обаче интересите на Русия и НАТО до голяма степен съвпадат, що се отнася до противодействието срещу предизвикателствата за сигурността – тероризма, регионалните кризи, бедствията, афганистанската наркозаплаха.

Русия има намерение да развива взаимодействието с НАТО, което става по-структурирано с оглед на трансформацията на алианса, добави Александър Грушко.