/ БГНЕС
Призив мюсюлманите в Прага да се въоръжат, отправи местен проповедник след атентатите в джамии в Крайстчърч. Протест срещу това се проведе снощи в чешката столица. Имамът Леонид Кушаренко е публикувал видеопосланието си в неделя, само два дни след като поддръжник на върховенството на бялата раса уби 50 души в две джамии в новозеландския град.
 
"В светлината на неотдавнашните трагични събития, съобщавам на всички членове, особено мъжете, всички които искат, да се въоръжат, за да защитят здравето и имота си. Свържете се с мен и ще ви помогна. Салам алейкум", гласи призивът на имама.
 
"Няма да подкрепим подобни призиви, не съм съгласен", заяви Мюниб Хасан, директор на чешкия център на мюсюлманската общност. "Това е погрешен път", подчерта той. В Чехия живеят 3358 мюсюлмани при общо население от над 10 милиона души. Неофициални данни говорят за 10 до 20 хиляди мюсюлмани.
 
Турция е фактически съюзник на Ислямска държава, смята чешкият президент Милош Земан. "Защо турците нападат кюрдите? Защото те са фактически съюзници на Ислямска държава", заяви Земан. Според него турският президент Реджеп Ердоган води политика на ислямизация на своята страна. "Това вече не е светската държава на Кемал Ататюрк, а държава, която изповядва ислямска идеология", подчерта чешкият президент.
БТА