Мишел Барние
Мишел Барние / БГНЕС, архив
Главният преговарящ на Европейския съюз (ЕС) за Брекзит Мишел Барние приветства днес постигането на "справедливо и разумно" споразумение за Брекзит, предаде АФП.

"Постигнахме справедлив и разумен резултат, който отговаря на нашите принципи", заяви Барние на пресконференция, малко след като бе обявена новата сделка между ЕС и Лондон.

Според Барние британският премиер Борис Джонсън в телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е изразил увереност, че постигнатото споразумение ще бъде одобрено от британския парламент.
 


Ирландският външен министър Саймън Ковини също приветства сделката за Брекзит и я нарече "голяма крачка напред", предаде Ройтерс. "Това е сделка, която взима предвид всички въпроси, които повдигахме през последните три години. Това е сделка, която ще защити народа на Ирландия, ще съхрани мира и търговията на този остров", заяви Ковини.

Лидерите на държавите членки на ЕС се събраха в Брюксел за двудневна среща на Европейския съвет, на която основните теми ще бъдат Брекзит и турската инвазия в Сирия, отбелязва Ройтерс.

Европейските лидери направиха изявления за Брекзит при пристигането си в Брюксел.

Великобритания и ЕС постигнаха споразумение за Брекзит

"Да има сделка е винаги по-добре от това да няма", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Тази сутрин получихме добри новини. Сега трябва да бъдат обяснени техническите въпроси на сделката и тя да бъде представена политически. Това ще бъде направено в идните часове. Що се отнася до мен, доволен съм, че успяхме да постигнем споразумение, и имам основание да мисля, че то ще бъде одобрено от британския и Европейския парламент", каза френският президент Еманюел Макрон.

Първият министър на Шотландия иска референдум за независимост догодина


"Това е стъпка в правилната посока, но продължавам да съм настроен предпазливо. Такъв ми е характерът, темпераментът ми, защото знам от опит, че дяволът често е в детайлите. Сега е необходимо британският парламент да одобри" сделката, каза белгийският премиер Шарл Мишел.

"Доста окуражаваща е новината, че има споразумение. Сега ще трябва да изследваме детайлите, но сам по себе си фактът е окуражаващ", изтъкна холандският министър-председател Марк Рюте.

"Топката отново е в полето на британския парламент. Надявам се, че сме достигнали края на този процес. Все още обаче има много съмнения", каза финландският премиер Анти Рине.
БТА