/ Gulliver/Getty Images
Това обявиха Жан-Клод Юнкер и Борис Джонсън, Демократичната юнионистка партия няма да подкрепи сделката
Великобритания и Европейския съюз (ЕС) са постигнали споразумение за бъдещите им политически и икономически отношения след Брекзит. Това обявиха Жан-Клод Юнкер и Борис Джонсън, предава АФП. 

Кралица Елизабет II в парламента: Брекзит на 31 октомври е приоритет за правителството (СНИМКИ)

„Имаме страхотна нова сделка, която ни връща контрола”, обяви в Twitter британският премиер Борис Джонсън. „Сега парламентът (на Великобритания) трябва да одобри (споразумението за) Брекзит в събота, за да можем да насочим вниманието си към други приоритети, като стандарта на живот, здравното осигуряване, тежката престъпност и околната среда”, добави Джонсън. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от своя страна заяви: „Има сделка за Брекзит“. Той заяви още, че споразумението следва да бъде представено на лидерите на ЕС. Това ще се случи на решаващата среща на върха на ЕС в Брюксел днес.

„Там, където има воля, има и сделка - ние имаме такава! Това е справедливо и балансирано споразумение за ЕС и за Обединеното кралство и свидетелства за нашия ангажимент да намерим решение“, съобщи в Twitter Юнкер. „Препоръчвам на Европейския съвет да одобри тази сделка“, поясни той, позовавайки се на Европейския съвет на лидерите на държавите членки.

По-рано днес обаче стана ясно, че завършването на процеса по ратифицирането на споразумението за излизане на Великобритания от структурите на Общността в срок до 31 октомври няма да бъде възможно, дори ако сделката бъде постигната. Това предупреди представител на Брюксел, предава TACC. „Дори ако сделката бъде сключена (на срещата на върха на ЕС), приключването на нейното ратифициране вероятно няма да бъде невъзможно до края на октомври“, заяви говорител на ЕС, чиято самоличност не се уточнява.

Екатерина Захариева: Тепърва ще се оценяват последиците от Брекзит (СНИМКИ)

Държавните и правителствените лидери на страните от Европейския съюз са на двудневна среща на върха в Брюксел, на която вниманието е приковано към финалните усилия за постигане на споразумение за излизане на Обединеното кралство от структурите на Общността преди крайния срок - 31 октомври 2019 г.

Северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) обаче заяви секунди след като излезе тази новина, че позицията й за Брекзит не се е променила, и потвърди, че няма да подкрепи в британския парламент обявеното от премиера Борис Джонсън и ЕС споразумение, предаде Ройтерс.

Британска телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Говорител на ДЮП също каза, че партията продължава да е против това споразумение.

Лидерът на основната опозиционна Лейбъристка партия във Великобритания Джереми Корбин също разкритикува споразумението и призова депутатите да отхвърлят проекта на сделка за Брекзит, за да може страната да напусне ЕС.
 


Корбин заяви, че споразумението "няма да обедини страната и трябва да бъде отхвърлено" и добави, че "най-добрият начин да се подреди Брекзит е да се даде последната дума на хората на публично гласуване".

 
БТА, БГНЕС, Агенция Фокус