/ БГНЕС
Двудневните срещи между представители на талибаните и афганистански политици приключиха с обещания за намаляване на насилието в Афганистан, предаде ДПА.

В съвместна декларация, обявена в Доха, делегатите заявиха, че с цел намаляване на цивилните жертви до нула трябва да бъдат прекратени атаките срещу организации за "социално добруване" като религиозни центрове, болници, граждански образователни институции, базари, язовири и работни места в цялата страна.

В друг параграф от декларацията, обхващаща две страници, делегатите призовават за безусловно освобождаване на възрастните, инвалидите и болните затворници от двете страни.

Дръзко нападение на талибаните в Афганистан


Диалогът, който започна в неделя, се оценява като важна стъпка към по-значими мирни преговори.

В срещата участваха представители на талибаните, както и на различни части от афганистанското общество. Макар да присъстваха и служители на афганистанските власти, германското министерство на външните работи, което бе съдомакин на форума, и талибаните заявиха, че те участват като частни лица и не представляват правителството в Кабул.

Какви са операциите на САЩ срещу Ислямска държава, Ал Кайда и талибаните?

Засега не се знае кога и дали споразумението ще влезе в сила, нито дали декларацията е правнообвързваща, тъй като срещата не бе със статут на преговори. По-вероятно е документът да бъде определен като меморандум за разбирателство, отбелязва ДПА.

Талибаните ще бъдат готови да обсъждат примирие в рамките на междуфганистанския диалог едва след подписване на мирно споразумение със САЩ, заяви ръководителят на талибанската делегация, цитиран от ТАСС.
 
БТА