/ iStock/Getty Images
Лекари от САЩ са проследили развитието на миокардит при млади хора, ваксинирани срещу COVID-19 с препаратите на Pfizer и Moderna и са установили, че проявилата се при подрастващите болест в повечето случаи изчезва безследно няколко седмици след проявлението си, съобщи пресслужбата на Американската асоциация за изследване на сърцето.

"Наблюденията ни и опитът на други колеги сочат, че миокардитът след ваксинация възниква много рядко, обикновено преминава в лека форма и не представлява заплаха за живота. Събраните от авторите на изследването данни от открити източници за пореден път потвърждават, че плюсовете от ваксинацията значително превишават потенциалните минуси", коментира президентът на асоциацията Доналд Лойд-Джоунс.

През пролетта израелски лекари установиха, че иРНК ваксините срещу новия коронавирус в редки случаи предизвикват миокардит, който е възпаление на сърдечния мускул.

Усложненията от него водят до сърдечна недостатъчност или внезапно спиране на сърцето. Впоследствие учени уточниха, че миокардит след ваксина се развива най-често при деца и юноши. 
БТА