/ Gulliver/Getty Images
Новоназначеният британски финансов министър Надхим Захауи обяви, че ще се бори за премиерския пост след оставката на Борис Джонсън, предаде Ройтерс.

"Целта ми е проста: да предоставя възможностите, които бяха дадени на моето поколение, на всички британци, независимо които са и откъде идват. За да уравновесим кораба и да стабилизираме икономиката", заяви Захауи, цитиран в днешния брой на в. "Ивнинг стандард".

Борис Джонсън подава оставка

По-рано в събота кандидатурата си за лидер на Консервативната партия и премиер обяви и министърът на транспорта Грант Шапс. "Сънди таймс" отбелязва, че той е кандидатът с най-голям политически опит сред хората, обявили, че ще участват в борбата за ръководните постове.

Шапс е избран за първи път в парламента през 2005 г. Той е транспортен министър от встъпването в длъжност на Джонсън през 2019 г. Преди това е заемал позиции на заместник-министър и е бил съпредседател на Консервативната партия. Шапс бе предан защитник на Джонсън и често представляваше правителството пред медиите.

В петък консервативният депутат Том Тугендат стана първият претендент, който се кандидатира за лидерския пост, след като британският премиер Борис Джонсън обяви, че ще подаде оставка.

Борис Джонсън отрече плановете си за сватбено тържество в правителственото имение

49-годишният Тугендат е бивш офицер армията, служил в Ирак и Афганистан. Понастоящем той е председател на Комисията по външни работи към Камарата на общините. Изпълнявал е и длъжността помощник на началника на Щаба на отбраната.
БТА