Милицията щурмува площад „Независимост” в Киев (ВИДЕО)
Милицията щурмува площад „Независимост” в Киев (ВИДЕО) / снимки: БГНЕС

Украинските сили за сигурност започнаха тази вечер щурм срещу площад „Независимост” в центъра на Киев, където се намират близо 20 000 демонстранти, съобщи АФП. Малко преди това милицията призовава чрез мегафони демонстрантите да напуснат площада, съобщи ИТАР-ТАСС.

Частите за борба с безредици използват водни оръдия и гумени куршуми за разпръсване на демонстрантите. Около площада са заели позиция три бронетранспортьори. Един БТР беше подпален от демонстрантите.

Демонстрантите призовават с мегафони милицията да не използва сила. Силите на реда от своя страна постоянно призовават жените и децата незабавно да напуснат площада. Протестиращите хвърлят срещу милицията петролни бомби и камъни, съобщава АФП. Няколко палатки на Майдана, окупиран от три месеца от антиправителствените демонстранти, са изгорели.

Телевизионни кадри показват огньове и дим на площада, който е окупиран от демонстрантите от близо три месеца след решението на президента Виктор Янукович да се откаже от подписване на споразумение за асоцииране с ЕС и вместо това наблегна на по-тесни връзки с Русия, предаде ДПА.

Милицията щурмува площад Независимост в Киев (ВИДЕО)
netinfo

Милицията настъпи срещу демонстрантите след като украинското МВР и службите за сигурност дадоха ултиматум до 18.00 ч. местно време на демонстрантите да напуснат площада и предупредиха, че ще предприемат „всички законови мерки за възстановяване на реда”.

Най-малко седем цивилни и двама милиционери загинаха, а над 100 души са ранени в тежките сблъсъци с милицията преди началото на щурма. Това са най-тежките човешки загуби от началото на украинските протести в края на миналата година.

Трима протестиращи бяха застреляни в центъра на Киев, четвърти бе сгазен от превозно средство, а още двама получиха сърдечни удари. Седми демонстрант загина от задушаване с дим в офис на управляващата Партия на регионите, която бе окупирана и запалена от протестиращи.

Двамата милиционери са загинали от огнестрелни рани. Вътрешното министерство съобщи, че 73 милиционери са ранени, 22 от тях са в тежко състояние. Сред убитите цивилни има грузински гражданин, заяви посланикът на Грузия в Украйна Михаил Уклеба, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Общо шестима полицаи са убити по време на подновените протести в Киев, съобщиха от украинското вътрешно министерство. „Шестима полицаи починаха от огнестрелни рани, получени по време на масовите бунтове в центъра на Киев”, се казва в съобщението.

Уличните бунтове в Киев бяха възобновени във вторник, в деня на заседанието на Върховната Рада, по време на което опозицията поиска връщане на парламентарно-президентската форма на управление и за възстановяване на конституцията от 2004 г. Агресивно настроена тълпа се опита да влезе в парламента, радикали нахлуха в сградата в центъра на Киев, палеха автомобилни гуми, хвърляха камъни по автомобили и полицейски служители. Според полицията опозицията за пръв път използва огнестрелно оръжие.

Междувременно украински демонстранти тази вечер отново окупираха кметството на Киев, което бяха евакуирали в неделя като условие от закон за амнистия на съдебно преследваните протестиращи, предадоха световните агенции.

Трийсетина протестиращи се намират в сградата, където са инсталирали импровизирана лечебница. Отряди за самоотбрана на протестиращите охраняват кметството, което до 16 февруари бе окупирано в продължение на повече от два месеца и половина и се бе превърнало в „щабквартирата на революцията”, уточнява БТА.

Милицията щурмува площад Независимост в Киев (ВИДЕО)
netinfo

Канадското посолство в Киев беше нападнато днес от група неизвестни лица, въоръжени с палки, предаде ИТАР-ТАСС. Нападателите нахлули в сградата, започнали да трошат имуществото и се опитали да пребият персонала на посолството.

Радикално настроени привърженици на украинската опозиция завзеха сградата на Областната държавна администрация в Лвов и в Тернопол, като обкръжиха и градското полицейско управление в Тернопол, съобщава агенция УНИАН. Неизвестни лица, повечето от които маскирани, в 21.00 ч. разбиха вратите на Областната държавна администрация в Лвов, изгониха оттам полицаите, след което хвърлиха гранати в коридора.

В Тернопол около 300 души завзеха сградата на Областната държавна администрация. Преди това те хвърляха павета по всички прозорци на сградата и принудиха полицията да напусне помещенията. Радикалите също обградиха сградата на полицията в града.

Милицията щурмува площад Независимост в Киев (ВИДЕО)
netinfo

Председателят на опозиционната парламентарна група на партията „Баткившчина” Арсений Яценюк се обърна с молба към президента на Украйна Виктор Янукович да обяви примирие до утре сутринта на площад „Независимост”. Това заяви самият Яценюк от трибуната на Майдана, където силите на реда се опитват да разгонят хилядите демонстранти, съобщи ИТАР-ТАСС.

Европейският комисар за разширяването Щефан Фюле заяви, че и.д. премиер на Украйна го е уверил, че силите на реда ще направят всичко възможно да не използват огнестрелни оръжия срещу антиправителствените демонстранти, предаде Ройтерс.

„Преди малко разговарях по телефона с и.д. премиер и му казах, че гледката на спецчастите от „Беркут” с автомати „Калашников” е повод за сериозно безпокойство и той ме увери, че лично той и останалите управници ще направят всичко възможно тези оръжия да не влязат в действие. За украинците и за бъдещето на тази страна ще се моля да е прав”, каза Фюле.

Официално беше съобщено още, че автомобилното движение на влизане в Киев ще бъде ограничено от полунощ местно време, съобщи правителството на Украйна, цитирано от Ройтерс и ИТАР-ТАСС. „С цел предотвратяване на човешки жертви и ескалация на конфликта приканваме гражданите на Украйна да вземат предвид, че движението на транспорта към Киев ще бъде ограничено от полунощ на 19 февруари”, се казва в изявление.