/ Guliver/Getty Images
Все повече мигранти от Африка рискуват живота си, опитвайки се да достигнат от Италия до Франция през заснежените Алпи. Те често поемали през коварни високопланински проходи, което според местните жители може да доведе до смъртни случаи.
 
След ранното започване на зимата в Алпите седмици наред имаше снеговалежи, което прави по-трудно и по-опасно преминаването през планините, отколкото е било в предишни години. Пред АФП планински водач заявил, че всеки ден може да има смърт. „Има цял каталог от опасности, които могат да причинят трагедия“, каза Жан-Габриел Равари.
 
Австрийски министър: Нови миграционни маршрути се появяват на Балканите

До общината Неваш във Франция може да се стигне през прохода Ешел, който минава между Италия и Франция и се намира на височина от 1762 м. Температурите обикновено се понижават до минус 20 градуса по Целзий през зимата - без да се отчита факторът на вятъра. Има по-лесен маршрут през друг проход, но той е по-сериозно охраняван от граничната полиция.
 
Трафиканти превозвали мигранти през България за до 2000 евро на човек

Що се отнася до френската страна, мигрантите са изправени пред допълнителния риск да се изгубят, тъй като маркерите по маршрута са премахнати.
 
Ален Муше, доброволец и алпинист, който организира вечер обиколки в търсене на нелегални мигранти, каза, че между 10 и 12 души пристигат в района всеки ден. Наскоро полицията спаси млад мъж от Гвинеа от лавина. Според планински водач, отказал да даде името си, мъжът бил бос.
 
Задържаха трафиканти у нас, прекарвали мигранти до Австрия срещу хиляди евро (СНИМКИ/ВИДЕО)

На мигрантите като практика не им дават убежище в Италия и те си опитват късмета във Франция. Само че според Дъблинските правила Париж има правото да ги репатрира обратно до границите на държавата.
БГНЕС