Октомври е бил най-горещият месец, регистриран някога в Европа, след рекордно лято, предаде Франс прес, позовавайки се на Европейската програма за проследяване на промените в климата "Коперник" (Copernicus). 

Средните температури са били с почти 2 градуса Целзий над референтните стойности за периода 1991-2020 г., се посочва в изявлението на "Коперник".

Европейската служба, която не разполага със сравними данни преди периода 1991-2020 г., вече обяви, че лятото на 2022 г. е било най-горещото, което е регистрирано (с около 1,34 градуса Целзий над нормата).

"Сериозните последици от глобалното затопляне вече са очевидни и се нуждаем от амбициозни действия по отношение климата на конференцията COP27, за да гарантираме, че емисиите ще бъдат намалени, с цел да се стабилизират температурите близо до целта от 1,5 градуса Целзий, определена от Парижкото споразумение", коментира Саманта Бърджис, заместник-директор на службата "Коперник".

По нейни данни горещата вълна е довела до рекордни дневни температури в Западна Европа и до рекорден октомври за Австрия, Швейцария и Франция, както и за голяма част от Италия и Испания.

Европа е най-бързо затоплящият се континент на Земята.

Според доклад на Световната метеорологична организация (СМО), публикуван на 2 ноември, през последните 30 години Европа се е затоплила над два пъти повече от останалите части на света и е отбелязала най-голямото повишение на температурата от всички континенти. Затоплянето е било с 0,5 градуса Целзий на десетилетие. 

През октомври в някои части на континента необичайната жега е била съчетана, както и през лятото, с недостиг на валежи. "Времето беше по-сухо от средното в по-голямата част от Южна Европа и Кавказ",  отбелязват от "Коперник".

За сметка на това в северозападната част на Иберийския полуостров, части от Франция и Германия, Великобритания и Ирландия, северозападната част на Скандинавия, голяма част от Източна Европа и Централна Турция времето е било по-влажно от обичайното.
В останалата част от света в Канада са отчетени рекордни горещини. Много по-високи от средните температури са наблюдавани също в Гренландия и Сибир.

За сметка на това най-ниските температури спрямо средните са регистрирани в Австралия, руския Далечен изток и части от Западна Антарктида.
От края на 19-и век Земята се е затоплила с близо 1,2 градуса Целзий, като около половината от това увеличение се е случило през последните 30 години. Тази година е на път да стане петата или шестата най-топла, която е регистрирана, въпреки въздействието от 2020 г.  на Ла Ниня - природен феномен с периодичен характер в Тихия океан, който охлажда атмосферата.
БТА