/ Радка Минчева
Канцлерът на Германия Ангела Меркел представи своята визия за европейските ценности пред депутатите от Европарламента в Страсбург. Дни след като обяви оттеглянето си от политиката през 2021, тя бе аплодирана от повечето от евродепутатите, но думите й бяха посрещнати с дюдюкания от други. Част от ръководителите на групи в Европарламента я подкрепиха в идеите й, но имаше и атаки по различни теми.
 
След политическите изказвания на ръководителите на групи близо 30 въпроса от по 1 минута, както е по регламент, зададоха евродепутати от почти всички държави членки на ЕС, без българските евродепутати. Сред питанията имаше свързани с общоевропейската политика, но и такива, касаещи проблеми на конкретни държави. От балканските държави думата взе само гръцки евродепутат, който направи екзотичното предложение да бъдат опростени част от дълговете на родината му, а също и да бъдат изплатени компенсации от Втората световна война. Това бе едно от предложенията, които Меркел отмина без отговор, тъй като имаше кратко време за общ коментар на всичките въпроси.

Кой ще наследи Меркел в ХДС?

Меркел Брюксел
Радка Минчева

Меркел Брюксел
Радка Минчева

Като основни европейски ценности Меркел изтъкна солидарността и толерантността. Солидарност означава да се преодолее националния егоизъм, обясни Меркел. Тя предложи създаване на общ европейски съвет за сигурност, ръководен на ротационен принцип, обяви се в подкрепа и на наскоро представеното от френския президент Макрон предложение за европейска армия, която според германския канцлер ще допълва НАТО.
 
Меркел защити решението си да допусне емигранти на територията на страната си, заяви, че е необходимо да се приеме обща процедура за даване на убежище. Като грешка тя призна неглижирането на бежанците в лагерите в Сирия, които се запътили към Европа, тъй като изнемогвали без средства. Коментира още възможностите да се създаде банков съюз, европейска система за гаранция на влоговете, въвеждане на данък върху цифровите услуги за технологичните услуги.

Официално: Германският канцлер Ангела Меркел се оттегля от пост след 2021 г.

Меркел Брюксел
Радка Минчева