/ БГНЕС
Не мина много време, след като германският канцлер Ангела Меркел обяви, че ще се оттегли от председателския пост на нейния Християндемократически съюз (ХДС), а вече започнаха да се спрягат имената на възможните й приемници. Представяме ви трима кандидати, които биха могли да сменят Меркел, според самата нея и партийни източници.

Коментари в световната преса за оттеглянето на Меркел

АНЕГРЕТ КРАМП-КАРЕНБАУЕР /АКК/
Крамп-Каренбауер може да направи още една стъпка към канцлерския пост, ако ХДС я избере за следващ председател на партията на конференцията си през декември. Петдесет и шестгодишната дама е смятана за основен претендент да поеме поста на Меркел, след като канцлерът се оттегли като лидер на най-голямата икономика в Европа.

Наричана от германските медиитe "мини Меркел", Крамп-Каренбауер е близък съюзник на Меркел, бивш премиер на малката западна германска провинция Саар и е известна с центристките си политически възгледи.

Тя стана генерален секретар на ХДС през февруари, след убедителна победа над кандидата на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц в изборната надпревара за премиерския пост в Саар през март 2017 г.

Резултатът от изборите в Саар беше възприет като голям удар по надеждите на ГСДП да победят ХДС на федерално ниво. 
Тя е добър оратор и политолог по образование. Избирането й за поста генерален секретар се счита за част от усилията на ХДС да укрепи партията след катастрофалния резултат на федералните избори близо шест месеца преди това.

Крамп-Каренбауер, наричана също партийните среди АКК, е отраснала в католическо семейство и се противопостави на неотдавнашните инициативи за узаконяване на еднополовите бракове в Германия. Омъжена е и има 3 деца.

Официално: Германският канцлер Ангела Меркел се оттегля от пост след 2021 г.

ФРИДРИХ МЕРЦ 
Някогашният съперник на Меркел Фридрих Мерц бе първият, който показа, че има интерес да стане нов председател на ХДС, след като канцлерът заяви пред съпартийците си, че не възнамерява да се кандидатира отново за поста.

Бивша изгряваща звезда на германската консервативна политика, 62-годишният политик излезе от националния политически живот през 2009 г., за да се отдаде на друга кариера - на адвокат, след като загуби от Меркел битката за власт в ХДС. 

Експерт по бюджетни въпроси, Мерц си спечели популярност през 2000 г., като отхвърли мултикултурализма и настояваше, че германската култура трябва да бъде доминиращата в страната.

Но през 2002 г., две години след като стана председател на ХДС, Меркел отстрани Мерц от ключовия му пост на лидер на парламентарната група на консерваторите.

Ако той наистина реши да се кандидатира за председател на ХДС, Мерц вероятно ще си осигури подкрепата на консервативните и десните партийни членове, които са разтревожени от опитите на Меркел да позиционира партията по близо до центъра и да следва социалдемократически курс.
Той е женен и има 3 деца.

Германските социалдемократи заплашиха да напуснат правителството

ЙЕНС ШПАН
Младият германски министър на здравеопазването никога не е криел амбициите си да стане канцлер.
Той е изявен критик на Меркел. Ако успее да смени канцлера като председател на ХДС, той може да стане и първият политик на висш пост в консервативния ХДС, открито заявил, че е гей. 

Трийсет и осемгодишният политик се опитва да мобилизира подкрепата на ултраконсервативните членове на ХДС, като критикува либералната позиция на Меркел към бежанците и призовава за по-твърд подход към имиграцията.

Затова се постара да се сприятели и да спечели подкрепата на посланика на американския президент Доналд Тръмп в Берлин Ричард Гренел, който в миналото е изразявал симпатии към новите десни партии в Европа.

За първи път избран в парламента през 2002 г., на 22-годишна възраст, Шпан би могъл да разчита също на подкрепата на младите членове на ХДС, които настояват за смяна на поколенията в партията.

Той пое министерството на здравеопазването през март. Преди това работеше под ръководството на бившия финансов министър Волфганг Шойбле в министерството на финансите.

Бивш банкер, Шпан сключи миналата година брак с дългогодишния си партньор.
БТА