/ БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел е готова да не се кандидатира за преизбиране на лидерския пост в Християндемократическия съюз (ХДС), предадоха световните агенции, като се позоваха на източници от нейната консервативна партия.

Меркел е начело на ХДС от 2000 г. През декември партията ще има конгрес, на който ще има вътрешни избори за председателския пост.

Германските социалдемократи заплашиха да напуснат правителството

Евентуалният отказ на Меркел да се кандидатира за преизбиране би поставил началото на надпревара за неин наследник, отбелязва Ройтерс. Франс прес посочва, че по-късно днес Меркел ще направи изявление в Берлин.

Вчера партиите от управляващата в Германия коалиция постигнаха лоши резултати на провинциалните избори в Хесен.

Тежка загуба в Бавария за главния съюзник на Меркел (ВИДЕО)

Според източници от ХДС обаче Меркел иска да остане канцлер на Германия, дори и да се оттегли като лидер на партията, предаде ДПА.

Канцлерката казала това на среща с партийното ръководство, на което са били обсъдени резултатите от изборите в Хесен, както и от тези преди две седмици в Бавария, където управляващата коалиция също не се представи добре.

Бившият лидер на консервативния блок в Бундестага Фридрих Мерц казал, че ще се кандидатира за лидерския пост в ХДС, допълниха цитираните партийни източници.