/ БГНЕС
Германия има нужда от стабилно правителство възможно най-скоро, за да отговори на предложенията за реформиране на Европейския съюз и за справяне с несигурната глобална среда, заяви на пресконференция канцлерът Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Идва ли краят на политическата кариера на Меркел?

"През 2019 г. ще има европейски избори, така че има големи очаквания да обявим позицията", каза канцлерката, имайки предвид предложенията на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и на френския президент Еманюел Макрон за бъдещото управление на валутния и икономически съюз.

Политиците носят отговорност да работят с резултатите от вота, отсече Меркел

Сред факторите, които налагат Германия да бъде в "състояние да действа", тя спомена също конфликтите в Близкия изток, напрежението в отношенията с Русия и връзките със САЩ. Меркел заяви, че нейният консервативен блок е готов да поеме отговорността да управлява отново, признавайки наред с това необходимостта от някои компромиси.
 
Меркел обеща бързо да състави правителство

"За нас е важно да постигнем стабилност в страната си и да бъдем стълб на стабилността", отбеляза тя, цитирана от Асошиейтед прес. След заседание на ръководството на нейния Християндемократически съюз (ХДС) Меркел каза, че ще се срещне с водача на социалдемократите, който след първоначалния си отказ, все пак, подложен на натиск, се съгласи да участва в преговори за коалиция с лагера на канцлера.

Два месеца след вота: Германия още няма правителство, има възможност за нови избори

Меркел изрази задоволство, че ще разговаря със социалдемократите - коалиционния й партньор в сегашното правителство - и надежда за сформиране на стабилно правителство. Канцлерката каза, че започва да приема виждането на лидера на Свободната демократическа партия, че тристранна коалиция между Зелени, либерали и консерватори няма да има, отбелязва Ройтерс.

Меркел: Предпочитам нови избори вместо правителство на малцинството

Подкрепата за социалдемократите, които се отказаха от решението си да бъдат опозиция и в петък обявиха, че са готови да преговарят, спадна под рекордно ниското равнище, регистрирано на изборите през септември, посочва ДПА. Според огласено днес допитване на института за социологически проучвания "Форса", подкрепата за партията на Мартин Шулц е спаднала на 19 процента от 20,5 на сто през септември.
БТА