142 души са арестувани през нощта по време на безредиците в Париж.

До късно през нощта в понеделник продължиха протестите във френската столица Париж и в други градове, предава NOVA. 11 полицаи са били ранени. Недоволството е свързано с правителството на френския президент Еманюел Макрон, което отново оцеля след вот на недоверие. 

Гласуването в парламента бе заради предложението за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

Френският президент Еманюел Макрон не възнамерява да разпуска Националното събрание, да прави правителствени промени или да свиква референдум за пенсионната реформа във Франция, за да сложи край на споровете около нея. 

Макрон е поискал от подчинените си да направят предложения с оглед на промяна на метода и дневния ред на реформите, в рамките на две до три седмици. 

Френското правителство оцеля при два вота на недоверие

Протестиращите запалиха купища боклуци в центъра на Париж, които не са събирани с дни, заради стачките. Полицията е използвала сълзотворен газ срещу протестиращи преди ситуацията да се успокои.

Правителството на Макрон оцеля и при двата вота на недоверие в Националното събрание, като при единия не достигнаха едва девет гласа, за да бъде успешен.

Така законът за пенсионната реформа може да се смята за приет.

В понеделник депутатите в Националното събрание гласуваха против двата вота на недоверие. Първият вот на недоверие, внесен от центристите, събра 278 гласа "за", при необходими 287 гласа за сваляне на правителството.

След като се потвърди провала на вота на недоверие,  депутатите от крайнолявата партия "Непокорна Франция" започнаха да скандират "Оставка!" към премиера Елизабет Борн и издигнаха плакати с надпис: "Ще се видим на улиците!".

"Нищо не е решено, ще продължим да правим всичко по силите си тази реформа да бъде оттеглена", каза пред журналисти ръководителят на парламентарната група на "Непокорна Франция" Матилд Пано

Блокирани пътища, затруднен транспорт, окупирани летищни зали и кампуси, мобилизационни действия в гимназиите, демонстрации на пътни възли или околовръстни пътища в няколко френски града доведоха до блокиране или забавяне на движението.

Общонационален ден на стачки и протести е насрочен за четвъртък във Франция. 


 
NOVA/БТА