Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг
Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг / Guliver/Getty Images, архив
Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг заяви, че най-голямото му "лично предизвикателство" през 2018 г. ще бъде да оправи нещата във Фейсбук, предаде Асошиейтед прес.

От 2009 г. Зукърбърг, който е и директор на компанията, в началото на всяка година обявява цел. Миналите обявявани от него предизвикателства включваха да носи вратовръзка всеки ден, да научи китайския език мандарин и да яде месо само от животни, които лично е убил.

Фейсбук наема контрольори да следят за кадри с насилие

Миналата година той посети всеки от американските щати, в които никога не беше ходил. Днес той написа, че иска да се съсредоточи върху предпазване на потребителите на Фейсбук от тормоз и държавна намеса и "да гарантира, че прекараното във Фейсбук време е добре прекарано време".

Фейсбук е мястото, където най-често се среща слово на омразата

Миналата година беше трудна за компанията. Тя трябваше да бъде изслушвана в Конгреса по въпроса за руска намеса в американските президентски избори чрез нейния продукт, а бивши служители и инвеститори отправиха критики за ролята й в света.


Клавиатурна армия: В кои държави правителствата манипулират с фалшиви новини?

Фейсбук обяви инициативи в Бразилия за противодействие на фалшивите новини, тъй като с наближаването на президентските избори през октомври се очаква броят на тези новини да набъбне, предаде Асошиейтед прес.

Фейсбук наема 1000 души за проверка на реклами

Единият от проектите предвижда безплатен курс по интернет за тийнейджъри, пълнолетни младежи и хора от сферата на образованието за разпознаване и възпиране на разпространението на фалшиви новини. Ще бъде създадена и функция за изпращане на съвети към потребителите за информацията в интернет.

На инициативите е предвидено да бъде даден ход през юни, когато кампанията за президентските избори в Бразилия ще навлезе в по-интензивна фаза.

Набедиха бутона „Like” във Facebook, че е извор на страдание

Клодия Гърфинкъл, ръководител за Латинска Америка на партньорствата на Фейсбук в областта на медиите, заяви, че инициативите са плод на обсъждания с хора от научните среди, експерти по медийна грамотност, сайтове за проверка на факти и журналистически сдружения.
БТА