/ Thinkstockphotos
Учени набедиха бутона „like”във Facebook, че е извор на страдание. Депресия, безсъние, нарцисизъм, затлъстяване и дори склонност към самоубийство може да отключи една от най-популярните опции в социалната мрежа.

like facebook
Thinkstockphotos

Проучване установило, че наличието на малък брой „like-ове“ на снимките често натъжава представителките на нежния пол, а някои дори развиват депресивни състояния.

Фейсбук и Инстаграм депресират

Според психолозите в пика на социалните мрежи, самочувствието на момичетата се крепи именно на „харесванията“ и на това какво мислят хората за тях. Много млади хора са приели опцията „like” за универсална оценка.

селфи дъкфейс
Thinkstockphotos

Затова и споделят в детайли снимки от ежедневието си – от лежерен кадър в леглото за „Добро утро“, през храна до селфи без грим в банята за „Лека нощ“. Основното послание е, че имат идеален живот, подобно на звездите, и са изключително успешни. Ако това не бъде оценено подобаващо с „харесвания“, не е изключено да се стигне до емоционално разстройство, убедени са специалистите.

Измислената реалност и фалшивият ни живот във Facebook (ВИДЕО)

like facebook
Thinkstockphotos

Други пък обвиняват популярната опция в социалната мрежа на Марк Зукърбърг, че прави хората по-мързеливи. Само с един клик на мишката те могат да изразят загриженост и съпричастност за дадено събитие, да споделят радостта си и чувствата си. По този начин се спестяват време и усилия, но се поощрява мързела, смятат психолози.

И още за социалните мрежи и тяхното влияние:

Фейсбук ни отнема по 50 минути от реалния свят

Как социалните мрежи пречат на връзките? (ВИДЕО)

Кога е нормално децата да имат профили в социалните мрежи? (ВИДЕО)

Вижте как релфито стана най-големият дразнител във Facebook


Как влияят социалните мрежи на тийнейджърите

Facebook тества нова функция: ако искаш да те виждат, плащай!

Хората повече искат да се откажат от Facebook, отколкото от цигарите

Живеем по-щастливо на "Фейсбукова диета"


За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук