/ ThinkStock/Getty Images
Най-сетне САЩ отново имат министър на отбраната – Марк Еспер.

Американският Сенат потвърди Марк Еспер като министър на отбраната, с което беше запълнена продължилата дълго време празнина на този пост.

Заради разногласия с Тръмп: Министърът на отбраната Джим Матис напуска

Еспер ще поеме поста почти седем месеца след шокиращото напускане на Джим Матис, дълбоко уважавания с кариера на мoрски пехотинец, който не се разбра с Тръмп за политиката към Близкия изток и Афганистан.

Министърът на отбраната на САЩ ще напусне поста си на 1 януари

Тази година двама други бяха изпълняващи длъжността министър на отбраната, за да запълнят празнината - включително Патрик Шанахан.

Еспер мина мълниеносно през процеса на утвърждаването му от законодателите. Той получи широка двупартийна подкрепа и беше потвърден с 90 срещу 8 гласа.

Очаква се той да положи клетва по-късно във вторник.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл, най-висшият републикански представител в Конгреса, поздрави Еспер, който е работил като министър на пехотата на САЩ, започвайки през 2017 г., като "напълно добре подготвен кандидат", който има уважение към националната сигурност и може да се захване за работата с голям ентусиазъм.

Еспер има значителен опит в Близкия изток. Той воюва в Ирак по време на войната в Персийския залив през 1991 г. и е част от прочутата 101-а въздушна дивизия на американската армия, известна като "Крещящите орли".

Също така е близо до държавния секретар Майк Помпео, с когото учи в престижната военна академия "Уест Пойнт". И двамата завършват през 1986 година.

На политическия фронт той служи като съветник на няколко депутати на Капитолийския хълм, включително сенаторът от републиканците Чък Хейгъл, който по-късно стана министър на отбраната при президента на демократите Барак Обама.
БГНЕС