Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис / БГНЕС, архив
Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че министърът на отбраната Джим Матис, който подаде оставка, ще напусне поста си на 1 януари. Временно изпълняващ длъжността ще е досегашният му заместник в Пентагона Патрик Шанахан, предаде Асошиейтед прес.

Матис подаде оставка преди три дни в знак на протест срещу решението на Тръмп да изтегли от Сирия всички американски войници. Острото писмо на Матис, в което той заявява, че излиза от правителството и обяснява защо, разтревожи Вашингтон и, както се твърди, е ядосало Белия дом, отбелязва АП.

Заради разногласия с Тръмп: Министърът на отбраната Джим Матис напуска

Първоначално Матис бе заявил, че ще остане на поста си до края на февруари, за да има време приемникът му да навлезе в работата. Но правителствени служители казаха, че Тръмп се е подразнил от реакциите, които предизвика оставката на Матис - включително от шока и объркването, изразени в Конгреса - и затова Матис напуска по-бързо, отколкото се очакваше.

В туита, с който съобщи, че изпълняващ длъжността министър на отбраната става Патрик Шанахан, Тръмп изтъкна големия му опит и постиженията му като заместник-министър на отбраната, а преди това в компанията Боинг.

Шанахан, който е завършил машиностроене, започва работа в Боинг през 1986 г. и стига до старши вицепрезидент. От 2004 г. отговаря в Боинг за Програмата за противоракетна отбрана, участва в разработването за нуждите на програмата на лазер с наземно базиране. Първи заместник-министър на отбраната е от началото на 2017 г. Занимавал се е главно с реформиране на административните и бизнес процеси на Пентагона, предаде ТАСС.
 
БТА