Джим Матис
Джим Матис / БГНЕС
В писмо до Доналд Тръмп, в което обявява оставката си, американският министър на отбраната Джим Матис посочва, че напуска правителството заради разногласия с президента, предадоха световните агенции.
 
"Тъй като сте в правото си да имате министър на отбраната, чиито възгледи са по-близки до вашите, смятам за правилно да се оттегля", пише бившият генерал от морската пехота, ден след като Тръмп обяви предстоящо изтегляне на американските военни от Сирия - нещо, за което Матис беше категорично против, отбелязва Франс прес.

Министърът на отбраната на САЩ защити разполагането на хиляди войници по границата с Мексико
 
Срокът ми на тази длъжност приключва на 28 февруари 2019 г., което ще даде достатъчно време за издигане на нов кандидат за нея и за утвърждаването му, посочва в писмото Матис, цитиран от ТАСС.
 
Смятам, че трябва да подхождаме твърдо и недвусмислено към онези страни, чиито стратегически интереси се пресичат все по-напрегнато с нашите, каза Матис, сочейки Китай и Русия.
 
Разбиранията ми, че към съюзниците трябва да се отнасяме с уважение, като наред с това сме проницателни както по отношение на злонамерените сили, така и на стратегическите съперници, са оформени в резултат на 40-годишният ми опит в тази област, отбелязва Матис, цитиран от ДПА.
 
Трябва да направим всичко възможно да развиваме международен ред, който благоприятства максимално нашата сигурност, благосъстояние и ценности, а за да постигнем това, разчитаме на солидарността в нашите съюзи, изтъква той.
БТА