Френският президент Еманюел Макрон
Френският президент Еманюел Макрон / БГНЕС
Сипещите се в социалните мрежи разкрития за сексуален тормоз са срам, заяви френският президент Еманюел Макрон, но добави, че не бива публичните разобличения да заместват правосъдието, предаде Франс прес. Той каза това в Гьотеборг, Швеция, след срещата на върха на ЕС.

Стотици шведски музикантки разобличиха сексуален тормоз

"Швеция не прави изключение, имаме същата ситуация и същия срам", каза френският президент в отговор на въпрос за 2-те хиляди шведски музикантки, разкрили случаи на сексуален тормоз и изнасилвания в музикалните среди.

Обвинение в посегателство и срещу Силвестър Сталоун

"Преди година, когато създавах моето движение, направихме сондажи и проблемът със сексуалния тормоз над жени бе сред първите тревоги на хората. И затова реших един от приоритетите в моя мандат да бъде равенството между мъжете и жените. Сексуалното насилие, прикривано от толкова хора, е непоносимо. Трябва да се променим. Да обуздаем желанието на някои мъже да доминират, да обуздаем сексуалното насилие. Трябва да образоваме, това е най-важното", продължи френският президент.

Мерил Стрийп сподели, че се е сблъсквала с насилие, което я е променило дълбоко

"Трябва да водим този публичен дебат, но наред с това не бива той да замества правосъдието", каза Макрон. "Публичният дебат не бива да осъжда отделни хора, защото понякога се оказва, че твърденията са верни, но понякога - не, нещата са сложни. Идете в полицията, подайте жалба и поискайте закрила. Но отделните случаи трябва да бъдат насочени към правосъдието. Виновните трябва да бъдат наказани, не само порицани", каза френският президент.

Френският президент Еманюел Макрон и шведският премиер Стефан Льовен/БГНЕС



Стотици актриси изобличиха сексуалния тормоз в отворено писмо

Шведският премиер каза, че е потресен от писмото на музикантките. "В нашето общество е необходим сериозен дебат. Това е срам. Никой не допускаше какви са измеренията на проблема. Трябва да се работи в училищата, за да разберат младите мъже какво означава да си мъж. Мъжът не извършва агресия над жените, а ги уважава", добави той.
БТА