Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон предупреди от трибуната на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за завръщането на "големите страхове", които "се надигат отново навсякъде", предаде Франс прес.

Това подхранва "очарованието" на "авторитарните режими", подчерта Макрон в речта си по повод 70-ата годишнина на Съвета на Европа. Той направи мрачна равносметка на състоянието на света в обстановка на "безпрецедентно отслабване на многостранната система".

Макрон призна, че кризата с „жълтите жилетки“ е била полезна за него


Правото на убежище "ще изчезне", ако не се вземат никакви мерки за борба с неговото "заобикаляне" и дори злоупотребата с него, каза още Макрон. Той отново подчерта необходимостта от реформиране на "овладяването на миграционните потоци" и "защитата на правото на убежище".

Защото "ако нямаме куражът да се справим с настояването на гражданите ни за овладяване на потоците, ако не видим ясно, че в много случаи молбата за убежище идва от страни, в които има безспорна сигурност и че днес молбата за убежище е обект по един очевиден начин на заобикаляне и дори на злоупотреба, то значи ние няма да сме достатъчно прозорливи", каза Макрон.
 


"Ако допуснем правото на убежище да стане обект на нарушаване, на трафик, то ще изчезне", предупреди президентът. "Не демократите ще са тези, които ще станат причина за неговото изчезване, а авторитарните избраници на народите, които се страхуват и които казват на тези хора, че не гледат сериозно на нещата и не защитават повече нищо", допълни той.

Според Макрон правото на убежище е една от фундаменталните придобивки и е част от "това, което сме". Президентът припомни, че това право е било изобретено именно на европейския континент.

По данни на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) през 2018 г. с близо 110 000 получени молби за убежище Франция се е наредила непосредствено след Турция (със 116 000 молби) и Германия (162 000 молби). Във Франция за втора поредна година има 20-процентно увеличение на молбите. Много от тях са от албанци и грузинци, като властите ги смятат за неоснователни.

Еманюел Макрон втвърдява тона за имиграцията

Неотдавна Макрон заяви, че Франция не може да приема всички, ако иска да ги приема добре. Така той отново разпали дебатите за имиграцията.

В речта си пред ПАСЕ Макрон освен това изрази надежда, че на предстоящата среща на върха в Нормандски формат ще се премине на нов етап в изпълнението на Минските споразумения за Украйна, предаде ТАСС.

Президентът каза също, че Франция подкрепя руското присъствие в Съвета на Европа, предаде АП. Той подчерта, че това присъствие позволява на руските граждани да защитават правата си срещу тяхното правителство в Европейския съд за човешките права.

Италия и Франция се съгласиха: Мигрантите трябва да бъдат разпределяни в ЕС

Преди да говори пред ПАСЕ, Макрон се срещна с украинския режисьор Олег Сенцов, предадоха световните агенции. Срещата продължи 30 минути и Макрон приветства освобождаването на Сенцов, станало на 7 септември в рамките на размяна на затворници между Русия и Украйна. Режисьорът пък благодари на Франция за постоянната подкрепа за неговото освобождаване. Макрон и Сенцов говориха и за останалите 86 украински затворници, които все още са в ръцете на руснаците.
БТА