/ БТА
Руските сили отново са минирали подстъпите към контролираната от тях Запорожка АЕЦ, сочи публикуван доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитиран от ДПА.

Мините са разположени между вътрешната и външната ограда, опасвайки атомната електроцентрала, намираща се близо до фронтовата линия, се казва в доклада.

През ноември руските сили разминираха централата, посочва ДПА. Новото миниране на съоръжението е несъвместимо със стандартите за безопасност, заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Той предупреди също, че назначените от Русия служители, отговарящи за централата, вероятно няма да извършат цялостна поддръжка на съоръжението тази година.

Миналата седмица на постоянните наблюдатели на МААЕ в Запорожката АЕЦ беше представен работен план, но организацията смята, че той е непълен. "Тази поддръжка трябва да бъде извършена, за да се гарантира ядрената безопасност", настоя Гроси.

Част от системата за резервно електрозахранване на централата спря да функционира за осем часа онзи ден, съобщи МААЕ.

Макар при този инцидент електроснабдяването, необходимо за охлаждане на радиоактивния материал, да не беше прекъснато, Гроси още веднъж изрази безпокойство за липсата на надеждност на системите за безопасност, предназначени да предотвратят ядрена авария.
Алексей Маргоевски/БТА