/ iStock/Getty Images
Лъв и лъвица с протези на краката се възстановяват в природния комплекс Park Of Istanbul в истанбулския квартал Чекмекьой. Служителите на комплекса се грижат внимателно за двете животни, на които са поставени протези, изработени от платинена сплав. Женският и мъжкият лъв все още се затрудняват да се движат на четирите си лапи поради сериозна травма, получена в миналото.

 
Председателят на паркът Мемишоглу заяви, че лъвовете, които са паднали от височина като бебета, са били сериозно ранени. По думите му животните са транспортирани от Иран в Турция за лечение. Лъвовете са били лекувани около четири месеца във ветеринарната болница към ветеринарния факултет на истанбулския университет "Jerrahpaşa". По-късно са преместени в център за рехабилитация на животни.

"Те дойдоха при нас съвсем малки, на около една година. Животните не можеха да ходят заради счупени лапи. Отначало протезирахме задните им крака. След протезирането процентът на инвалидност на животните от 80 на сто спадна до под 20 на сто. Сега те могат да ходят. Засега те живеят в този комплекс. Наблюдаваме ги и сме отчели, че оттук нататък ще могат да продължат популацията си", каза Мемишоглу.

По думите му лъвовете, които са се сдобили с протези, са навлезли в размножителния период. "С нетърпение очакваме деня, в който ще можем да държим лъвчета в ръцете си", каза Мемишоглу.