Беларуският лидер и близък съюзник на Кремъл Александър Лукашенко призова за "примирие" в Украйна и за преговори "без предварителни условия" между Москва и Киев, предаде АФП.

"Ще поема риска да предложа прекратяване на военните действия..., обявяване на примирие", заяви Лукашенко по време на обръщение за състоянието на нацията. "Всички териториални, възстановителни, свързани със сигурността и други въпроси могат и трябва да бъдат решени на масата на преговорите, без предварителни условия".

Лукашенко заяви, че подкрепата на Запада за Киев увеличава вероятността от избухване на ядрена война в Украйна.

"В резултат на усилията на Съединените щати и техните сателити, в Украйна се разрази пълномащабна война, ... на хоризонта се задава трета световна война с ядрен огън", заяви президентът по време на телевизионно обръщение към депутатите и беларусите, добавяйки, че тя може да бъде избегната само чрез преговори.

Беларус: Принудени сме да приемем руски ядрени оръжия заради натиск от Запада

В обръщението си към народа и парламента президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че най-дълбоката криза в света има за цел да премахне конкурентите.

"Никой не иска да изпита последиците от безумните и санкционни войни. Народите не разбират как идеологията на глобалния международен проект за устойчиво развитие може да бъде съвместима с безпрецедентен глад, епидемии, морална деградация и разгул на ненормалните ценности. Това не се е случвало никога досега в световната история", заяви Лукашенко.

"Светът харчи трилиони долари, за да убива хора и да разрушава държави, вместо да създава. Това е най-дълбоката криза, всеобхватна, многостранна, до голяма степен предизвикана от човека - унищожаването на конкурентите. Това също никога не се е случвало в историята", добави беларуският лидер.
Западът се готви да нахлуе на територията на Беларус, за да унищожи страната, заяви още президентът.

"Формирането на полкове, знамена и легиони за последващ преврат в Беларус е в разгара си. Ще дойде време - ще ви изложим всичко... те (Западът - бел. ред.) се готвят да нахлуят в Беларус, за да унищожат страната ни", заяви Лукашенко.

„В същото време на територията на Беларус „се подхвърлят“ терористи, които извършват саботажи и актове на сплашване, опитват се да създават клетки, които да координират протестни действия, да предават пари и оръжие“, каза той.

Президентът на Беларус заяви, че целенасочено е активизирал преговори с Путин за връщането на ядрените оръжия в Беларус.

"При съществуващите обстоятелства и военно-политическата ситуация около нашата страна, аз целенасочено активизирах преговори с президента на Русия Путин за връщането на ядрените оръжия в Беларус. Става въпрос за връщането на ядрените оръжия, които бяха изтеглени през 90-те години на миналия век", заяви Лукашенко.

Беларуският лидер припомни, че оръжията са били изнесени от Беларус тогава под гаранции: без санкции, без натиск, без планиране на революции. "Всичко е потъпкано, всичко е нарушено. Имам право да поставя въпроса за връщането на ядрените оръжия, които тогава пред мен бяха изнесени от територията на Беларус… Безумците подписаха ангажименти за връщането им", каза Лукашенко.

"Спомням си как ме притискаха, не изтеглих оръжията през 1994-1995 г. и бях подложен на силен натиск от Запада и от руския президент, той каза, че ще ме смачкат, унищожат... Бях принуден да се оттегля под определени гаранции. Всичко беше забравено", каза Лукашенко.

"Не се опитвам да сплашвам или изнудвам никого, за последен път го казвам, Бог да им е на помощ, искам да защитя беларуската държава и да осигуря мир на беларуския народ. Моят народ го е заслужил със своята история, с цялото си съществуване, ние не искаме повече да живеем под бича и няма да бъдем роби", каза той, произнасяйки годишното си обръщение към народа и парламента на страната.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Москва и Минск са се договорили, че без да нарушават международните си задължения, ще разположат тактически ядрени оръжия в Беларус. Путин обясни, че Русия не прехвърля ядрените си оръжия в Беларус, а прави това, което САЩ правят от десетилетие, защото американците "обучават своите съюзници, своите пилоти да използват този вид оръжие, ако се наложи. В резултат на това, отбеляза руският президент, Москва и Минск са се договорили, че "при необходимост ще направят същото, без да нарушават международните си задължения за неразпространение на ядреното оръжие".

В обръщението си към нацията Лукашенко заяви, че не е и няма да "пипа" конституцията на страната, тъй като неговият век е към края си.
"Много хора казват, че Лукашенко е направил тази конституция за себе си. Съжалявам, но аз не съм я направил. Моят век е към края си и аз няма да направя никаква конституция за себе си", каза Лукашенко.

Президентът призова да се сложи край на темата за неговите наследници, като заяви, че децата му няма да бъдат президенти.
"Трябва да спрем всички тези разговори за наследственост, за приемственост (на властта - бел. ред.): моите деца няма да бъдат президенти. Трябва да го запомните, да не го лумпенизирате и да не говорите за това", заяви Лукашенко, обръщайки се към народа и парламента.
В същото време той увери, че докато е жив, той и сподвижниците му няма да се откажат от завоеванията си.

"Няма да умра на този пост. Ще работя за благото на нашата страна. Никога няма да бъда куцо пиле, както се казва: обяви оставката си и е куцо пиле. Имам достатъчно власт, за да защитя страната си, особено сега. Аз съм по-заинтересован от вас да я запазя, защото съм вложил целия си живот в нея", заяви президентът на Беларус.
БГНЕС