Дмитрий Медведев
 Дмитрий Медведев / БГНЕС
Рискът конфликтът в Украйна да прерасне в директен сблъсък между Русия и НАТО се увеличава, заяви днес бившият руски президент Дмитрий Медведев, предаде Асошиейтед прес.

Медведев, който е заместник-председател на руския Съвет по националната сигурност, изтъкна, че оръжейните доставки на западните страни за Украйна и обучаването на украинските сили от западни инструктори "увеличават вероятността водещата се понастоящем прокси война да се превърне в открит и директен конфликт между НАТО и Русия".

"Безкрайните приказки на чуждестранни анализатори за войната на НАТО с Русия не стихват. Нещо повече, цинизмът на западните „говорещи глави“ става все по-откровен. Те с всички сили се опитват да вкарат в дневния ред тезата, че Русия плаши света с ядрен конфликт. Дори Тръмп наскоро излезе с това. Напомпването на Украйна от страните от НАТО с оръжие, обучението на нейните войски да използват западна техника, изпращането на наемници и провеждането на учения от страните от Алианса в близост до нашите граници, увеличават вероятността от пряк и открит конфликт между НАТО и Русия".

"Винаги съществува риск такъв конфликт да се превърне в пълномащабна ядрена война - сценарий, който ще бъде катастрофален за всички", написа бившият руски президент в своя канал в Telegram.

Медведев, който беше президент на Русия от 2008 до 2012 г., когато Владимир Путин беше премиер, прави все по-твърди изявления през последните месеци, отбелязва Асошиейтед прес.
БТА