/ iStock/Getty Images
Полицията в Лондон обяви днес, че ще започне да използва технология за лицево разпознаване, за да идентифицира извършители на сериозни престъпления. Решението е взето въпреки полемиката, която поражда тази технология, предадоха световните агенции.

След като е извършила изпитания в последните години, полицията в британската столица заяви днес, че ще разположи технологията на места, където е най-вероятно да бъдат локализирани извършителите на сериозни нарушения на закона.
 


Системата, която ще бъде внедрена, е предоставена от японската корпорация НЕК. Местата, на които ще бъде разположена, ще бъдат дефинирани на базата на разузнавателни данни. Полицията не казва нито къде са те, нито колко специални камери ще бъдат използвани, предаде АП.

В Масачусетс тестваха полицейски робокучета (ВИДЕО)

Технологията ще бъде обозначена с табели и няма да бъде свързана със съществуващите охранителни камери или с камерите, носени от полицейските агенти, посочва полицията, предаде Франс прес.

Допитванията до общественото мнение показват, че британците подкрепят технологията за лицево разпознаване. Правозащитни организации обаче казват, че това ще бъде отстъпление от фундаменталните права, включително правото на личен живот, правото на свобода на словото, на мирно събиране и на недискриминация, казва Анна Бикарели от правозащитната организация Амнести интернешънъл, предаде АП. Полемиката относно технологията се дължи и на това, че в страната няма юридическа рамка за използването й, допълва АФП.
 


Технологията ще позволи на полицията да "претърсва множеството от хора за лица, които после да провери дали съвпадат с лицата от списък на издирвани за сериозни престъпления, в това число за нападения с нож и огнестрелно оръжие, както и за сексуална експлоатация на деца".

При тестовете с технологията лондонската полиция е идентифицирала 7 от 10 издирвани заподозрени, преминали покрай специалните камери.
БТА