/ iStock/Getty Images
Стана ясно от какво се опасява правителството във Великобритания при излизането на страната от ЕС без сделка, съобщи Ройтерс.

Беше публикуван списък на най-лошите варианти при евентуален "твърд" Брекзит, след като парламентът изиска от правителството да направи информацията публична.

Великобритания връща безмитното пазаруване при Брекзит без сделка

В сценария с най-лошите възможни варианти, на Даунинг стрийт 10 са предвидили трафикът през Ламанша да спадне между 40 и 60 процента още в първия ден след излизането.

Нарушаването на стокообмена можело да продължи 3 месеца, пише в прогнозата на експертите.

Задължиха британското правителство да пусне кореспонденцията си за „твърд“ Брекзит

Това пък би довело до недостиг на прясна храна. Освен това, ако не се вземат предварителни мерки, можело да се стигне и до недостиг на лекарства.

Друга опасност от "твърд" Брекзит била избухването на масови протести и контрапротести. Това би довело до голям преразход на полицейските ресурси за справянето с безредиците, пише в доклада.

Председателят на британския парламент се оттегля от поста си до 31 октомври

Излизането от Европейския съюз без сделка по условията на раздялата, може да доведе и до нарушаване на финансовите услуги, особено тези, свързани с чужбина.

Освен това можел да бъде нарушен обменът на информация между службите за сигурност на Великобритания и тези в европейските страни.
БГНЕС