Либия остро разкритикува помилването на медиците
Либия остро разкритикува помилването на медиците / снимка: BGNES

Либия остро разкритикува помилването на българските медици при завръщането им в София и обвини българските власти в "предателство" и "незаконна процедура", съобщи Франс прес.

"Осъдените трябваше при пристигането си да бъдат прехвърлени в място за излежаване на наказания, а не да бъдат освободени по този шумен и незаконен начин", е заявил в Триполи либийският външен министър Абдел Рахман Мохамед Шалкам.

Тези думи представляват обрат в досегашната позиция на външния министър, който вече обяви, че българският президент има право да помилва медиците, посочва Асошиейтед прес.

Шалкам обвинил европейските държави, че са политизирали случая и че са "създали блок в подкрепа на престъпниците". Външният министър подчертал, че Либия била подложена на "изключително силен европейски натиск". Той порица и международните правозащитни организации, които "вместо да критикуват освобождаването на престъпниците аплодираха тяхното освобождаване".

София "наруши по отношение на екстрадирането правните процедури, предвидени от международното право и от договора за правно сътрудничество, подписан през 1984 година, заявил либийският министър-председател Багдади Али ал Махмуди. "Ние спазихме правната процедура, а България ни предаде", заявил премиерът.

Според ал Махмуди френският президент Никола Саркози, който участва активно, заедно със съпругата си Сесилия, в уреждането на случая, също изразил "недоволство" от начина, по който шестимата медици бяха освободени, посочва Франс прес.

Премиерът обявил, че Либия разпространила меморандум сред страните членки на Арабската лига, в който се призовава на насроченото в понеделник заседание на Лигата да бъде приета обща позиция срещу София, посочва АФП. Освен това Триполи е изпратил такъв меморандум и до организацията Ислямска конференция. "Те трябва да застанат зад нас, тъй като този проблем засяга ценностите на нашите страни и народи", подчертал Шалкам.