Севернокорейският лидер Ким Чен-ун прие в Пхенян руския министър на външните работи Сергей Лавров, съобщи руското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС.
Първият дипломат на Москва пристигна в Северна Корея за разговори за ситуацията на Корейския полуостров.

Лавров: САЩ да си кажат направо дали целят да унищожат Северна Корея

Лавров покани Ким Чен-ун в Русия и му предаде най-добри пожелания от президента Владимир Путин.

"Елате в Русия, много ще се радваме", каза Лавров. Той предаде на Ким Чен-ун "най-топли поздрави" от президента Путин и "пожелания за успех във важните инициативи, предприети с ваше участие на Корейския полуостров".
 
Ким Чен-ун никога не е ходил в Русия, но баща му Ким Чен-ир посети големия си съсед през 2002 и 2011 година. Лавров е първият руснак, който се среща със сегашния лидер на азиатската страна.

Лавров отиде в Пхенян по покана на севернокорейския си колега И Йон-хо на фона на дипломатическия кипеж с наближаването на срещата на 12 юни между Ким и американския президент Доналд Тръмп, която, изглежда, отново е на дневен ред, след като бе анулирана миналата седмица от Тръмп.


Бащата на Ким Чен-ун през 2001 г. се похвалил на Путин, че КНДР има атомна бомба

Ким каза, че цени високо курса на руското ръководство, в частност на президента Путин, към противопоставяне на американската доминация.
"Вие посещавате нашата страна в период, когато ситуацията на Корейския полуостров бързо се мени в посока на преговори и съвещания в съответствие с интересите на двата народа", добави севернокорейският лидер.
БТА