/ БГНЕС
Онзи, който разговаря с Пхенян от позицията на силата, укрепва севернокорейския режим, заяви днес руският президент Владимир Путин на енергиен форум в Москва, предаде ТАСС. На въпрос дали Москва е обезпокоена от севернокорейските ядрени и ракетни програми той отговори, че Русия граничи със Северна Корея, чийто ядрен полигон отстои на 200 километра от руската територия.

Лавров: САЩ няма да ударят КНДР, защото знаят, че тя може да отвърне с ядрено оръжие

"Къде се намират САЩ, къде е Русия и къде е Северна Корея?", попита реторично той и посочи, че Русия се опасява не по-малко от останалите, даже повече. Руският президент каза, че още през 2001 г. на път за Япония се отбил в Северна Корея, където Ким Чен-ир, бащата на сегашния севернокорейски лидер, му бил казал, че те имат атомна бомба.

Владимир Путин
БГНЕС

Пред форума Владимир Путин се изказа и за референдумите в Иракски Кюрдистан и Каталония. Според него случващото се в "тази или онази страна" е нейна вътрешна работа. Той посочи, че Русия отдавна поддържа приятелски отношения с кюрдския народ, но призна, че кюрдският въпрос е чувствителен за Турция, Иран и Сирия и декларира, че Москва се старае да прави всичко възможно, за да не раздухва въпроса.

Путин нарече Ердоган приятел, разбраха се по ключови въпроси (СНИМКИ)

Руският президент констатира, че руско-американските отношения са станали заложник на вътрешнополитическата ситуация в САЩ. Той добави, че Москва "търпеливо чака" този процес във вътрешнополитическия живот на САЩ да приключи, съобщи ТАСС.

"Файненшъл таймс": Путин май си вкара най-нещастния автогол, помагайки на Тръмп

Ройтерс допълни, че според Путин отношенията му с американския президент Доналд Тръмп не са безпроблемни, но има надежда, че споделените интереси в борбата с тероризма ще сближат Москва и Вашингтон. "Вярвам, че личност, каквато е Тръмп, с неговия характер, няма да се остави да бъде заложник на нечии интереси", каза руският президент и се похвали, че Русия има много приятели в САЩ.

Путин омбисля дали да се кандидатира за президент през 2018 г.

На въпрос дали ще участва в президентските избори догодина Путин отговори: "Не, още не съм решил против кого ще се кандидатирам. Не съм решил дали изобщо ще се кандидатирам".
БТА