Лавини убиха индийски войници в Кашмир
Лавини убиха индийски войници в Кашмир / снимка: Reuters, архив

Най-малко 12 войници са загинали при две масивни лавини в Кашмир, а за други осем има опасения, че са блокирани в частично затрупана от снега военна база, предаде ДПА, като се позова на властите.

Трима от военнослужещите са загинали в планинския район Сонамарг, а девет други в голям военен лагер в Давар - град разположен близо до т.нар. линия на прекратяване на огъня, която разделя Кашмир между Индия и Пакистан. Хиляди войници са разположени по тази фактическа граница.

Спасителни екипи от Давар са извадили 13 оцелели, които се лекуват в местна военна болница, съобщи Асошиейтед прес. Смята се, че още осем войници са затрупани под снега. Военни спасителни екипи се опитват да си пробият път до лагера, но са забавени от гъстата мъгла, облаците и дебелия сняг, предава БТА.

Инцидентите с лавини и свлачища са чести в спорния хималайски район. Миналия месец лавина уби седем войници, докато разчистваха маршрут за военни доставки, а през 2007 г. загинаха 17 военнослужещи, когато стена от сняг илед се стовари върху военното училище за бой при високопланински условия в Кашмир.