Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба / / iStock/Getty Images
Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви днес, че неговата страна все още желае да участва в дипломатически преговори с Русия, за да разблокира доставките на зърно и да постигне политическо решение за войната, предаде АП.

Той обаче уточни, че Киев няма да приема ултиматуми от страна на Москва. "Готови сме за разговори, но сме готови за смислени разговори при взаимно уважение, а но при руски ултиматуми", каза Кулеба пред журналисти в кулоарите на министерската среща на Г-7 в Германия. По думите му досега Украйна не е видяла "позитивна обратна връзка" с Русия, а Кремъл явно "предпочита войната пред разговорите".

Украинският министър окачестви като "полезни, много откровени и ориентирани към резултати" своите разговори с първите дипломати на седемте най-развити държави. Същевременно той призова страните по света да доставят още оръжия на Украйна и да засилят натиска върху икономиката на Русия. Кулеба изрази надежда, че следващата седмица ЕС ще наложи петролно ембарго на Русия и посъветва съюзниците да последват примера на Канада да конфискува руски суверенни активи, с които да се финансира възстановяването на Украйна.
БТА