/ БГНЕС, архив
Двама критици на Кремъл се обединиха днес, за да попречат на евентуален избор на руснак за следващ президент на Интерпол, защото по думите им се опасяват, че Москва може да злоупотреби с поста и да преследва свои противници, предаде Ройтерс.

5 октомври: Изчезна президентът на Интерпол

"Назначаването на такъв човек за ръководител на международната полицейска организация не само ще накърни репутацията на всички държави членки на Интерпол, но ще донесе със себе си и сериозна заплаха за онези, които може да бъдат смятани за потенциални жертви на политически преследвания", каза бившият петролен магнат Михаил Ходорковски на обща пресконференция в Лондон с родения в САЩ финансист Уилям Браудър.

През 2013 г. Ходорковски беше помилван от руския президент Владимир Путин, след като прекара десетилетие в затвора за измама, обвинение, за което Ходорковски твърди, че е скалъпено, за да бъде наказан за това, че е финансирал политическата опозиция на Путин.

Подозират бившия шеф на Интерпол „в далеч по-сериозно престъпление от обикновена корупция“

Браудър, който е начело на инвестиционния фонд "Хермитидж кепитал", поведе кампания срещу корупцията и за наказване на представителите на руските власти, които според него са отговорни за смъртта в московски затвор през 2009 г. на адвоката Сергей Магнитски.

"Ако руснак стане президент на тази организация, този руснак ще следва указанията на Владимир Путин", каза Браудър, който преди подкрепяше Путин, след което стана един от най-непримиримите му международни критици. "Да се постави такъв представител начело на най-важната международна организация за борба с престъпността е все едно да се постави мафията начело", изтъкна Браудър.

7 октомври: Мън Хунвей подаде оставка като президент на Интерпол

Вчера руската прокуратура заяви, че подозира Браудър в нареждане на поредица убийства, включително това на Магнитски. Финансистът определи това като абсурдно твърдение.

В сряда 194-те държави, членуващи в Интерпол, ще гласуват в Дубай за нов ръководител на организацията. Победителят ще довърши четиригодишния мандат на предишния й шеф, китаеца Мън Хунвей, от който остават две години. Надпреварата за приемник на Мън се политизира, след като Александър Прокопчук, бивш генерал-майор от руското министерство на вътрешните работи, се очерта като един от фаворитите за поста, отбелязва Ройтерс.
БТА