Кремъл днес заяви, че много внимателно следи срещата на върха на НАТО във Вилнюс и ще направи "задълбочен анализ" на изявленията на западните лидери, в следствие на който ще вземе мерки, за да защити сигурността на Русия, предадоха Ройтерс и ТАСС.

На пресконференция пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че европейските лидери изглежда не разбират, че приближаването на инфраструктурата на НАТО към руските граници е грешка и именно напредването на западния военен съюз в Централна и Източна Европа е довело до настоящата криза в Украйна.

По думите му възможното присъединяване на Украйна към НАТО е изключително опасно за европейската сигурност и това трябва да бъде разбрано от хората, които вземат подобни решения. "Потенциално това е много опасно за европейската сигурност, това наистина крие в себе си много големи опасности", заяви говорителят на Кремъл, имайки предвид възможността за влизане на Украйна в НАТО в ускорен режим. "Русия се възприема от тях (лидерите на НАТО) като враг, като противник. В този дух са и дискусиите (във Вилнюс)", добави говорителят на Кремъл.
 

Песков каза още, че очакваното присъединяване на Швеция към НАТО ще има ясни негативни последици за сигурността на Русия и Москва ще отговори с мерки, подобни на тези, които е предприела, след като Финландия се присъедини към западния военен съюз. Той омаловажи решението на Турция да прекрати противопоставянето си на шведската кандидатура и добави, че Анкара има своите задължения като член на алианса и Москва не е имала илюзии по този въпрос.

Във Вилнюс: Започна заседанието на Северноатлантическия съвет

По думите на Песков Русия и Турция имат различия, но споделят и някои общи интереси и Москва възнамерява да развива допълнително връзките си с Анкара. "Турция може да се ориентира към Запада и ние знаем, че в историята на Република Турция е имало периоди на интензивна ориентация към Запада, имало е и периоди на по-слаба ориентация, но също така много добре знаем, че ако наричаме нещата с техните имена, никой не иска Турция в Европа, имам предвид европейците", каза Песков. "И тук нашите турски партньори вероятно също не трябва да носят розови очила", подчерта говорителят на Кремъл, като отново отбеляза, че назовава нещата с техните имена.

Песков също така каза, че доставянето от страна на Франция на ракети с голям обсег за Украйна би било грешка, която ще има последици за украинската страна. Той добави, че Русия ще трябва да установи точния обхват на ракетите.

Външният министър на Русия Сергей Лавров също заяви че Москва предприема "съответни мерки" в очакване на по-нататъшното разширяване на НАТО. Той не даде повече подробности.

 
Владимир Арангелов/БТА