/ iStock/Getty Images
Кремъл заяви, че Москва работи за решаване на "техническите" проблеми, възникнали в резултат на решението на някои европейски авиокомпании да избягват беларуското въздушно пространство при полети към и от Русия, предаде Ройтерс.

Европейският съюз призова своите авиокомпании да избягват Беларус и предприе стъпки към затваряне на своето въздушно пространство за беларуски превозвачи, след като в неделя беларуските власти отклониха полет на "Райънеър" и арестуваха журналист дисидент, пътувал със самолета.

Беларуската национална авиокомпания е била принудена да анулира полети до осем страни

Русия вчера не даде разрешение за полет на "Австрийските авиолинии" от Виена за Москва, планиран да заобиколи Беларус, а в сряда не одобри променен маршрут за полет на "Ер Франс" от Париж за Москва. И двата полета бяха отменени.

Франция не допусна беларуски самолет през въздушното си пространство

Днес обаче руските власти са разрешили на полет на "Австрийските авиолинии" от Виена за Москва да заобиколи Беларус, каза авиокомпанията, цитирана от ТАСС, а ден по-рано са дали позволение за полети на други чуждестранни превозвачи.

Европейските страни в Съвета за сигурност и САЩ приеха декларация за отклонения самолет

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че проблемите са чисто технически и че въпросът не би трябвало да се отрази отрицателно върху отношенията между ЕС и Русия. Според него просто има "определени точки за влизане и излизане от въздушното пространство на всяка страна".

 Air France отмени полет Париж-Москва

Руските авиационни власти са казали на превозвачите, че промените на маршрутите от Европа за Русия заради политическия спор във връзка с Беларус може да доведат до по-дълго време за даване на разрешение за полетите поради увеличения брой подобни искания, посочва Ройтерс.
БТА