/ gettyimages
Уша Ванс, съпругата на новоизбрания кандидат за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп, Джей Ди Ванс, направи своя дебют на националната политическа сцена, когато представи съпруга си на Националната конвенция на Републиканската партия в Милуоки.

Ванс представи 39-годишния си съпруг като „човек от работническата класа“, който е преодолял травмите от детството си, за да учи право в Йейл. Тя го описва като „силен морски пехотинец, служил в Ирак, но чиято представа за добро прекарване на времето е да си играе с кученца и да гледа филма „Бейб“.

Тя сравнява своето възпитание в средната класа в Сан Диего с неговия опит, когато е израснал в бедност в Апалачите.
„Фактът, че с Джей Ди успяхме да се срещнем, камо ли да се влюбим и да се оженим, е доказателство за тази велика страна“, казва 38-годишната Ванс. „Това е и свидетелство за предимствата на Джей Ди.“

Двойката се среща в юридическия факултет на Йейл, който завършват през 2013 г.
В телевизионно интервю през юни Ванс заяви, че е отгледана в религиозно семейство, а родителите ѝ са хиндуисти. Скоро след новините за избора на Тръмп за вицепрезидент и след откриването на Националната конвенция на Републиканската партия, Ванс е жертва на расови коментари и нападки в социалните медии. 

Уша Ванс е корпоративен адвокат с връзки с двама действащи съдии от Върховния съд на САЩ. В изявление късно в понеделник тя съобщи, че подава оставка от адвокатската си кантора Munger, Tolles & Olson, за да подкрепя съпруга си и трите им деца.

По-долу е представен преглед на нейната юридическа кариера, която преминава от Йейл до стаж във Върховния съд и частна практика в една от най-известните корпоративни фирми в страната.

Образование
Ванс е  била редактор на „Йейлско юридическо списание“ и отговорен редактор на „Йейлско списание за право и технологии“, както и е участвала в курсове, предлагащи безплатни правни консултации по въпроси, свързани с Върховния съд и свободата на медиите.

Сред съучениците на двойката по право в Йейл е и бизнесменът Вивек Ганапати Рамасвами, който се кандидатира неуспешно за президентската номинация на републиканците през 2024 г.

Служител на съдия Робъртс 

Уша Ванс е била адвокатски сътрудник на председателя на Върховния съд Джон Робъртс по време на мандата му през 2017-2018 г., като заемаше едно от четирите желани места в кантората му. Адвокатските сътрудници помагат при проучването на делата и изготвянето на проекти на решения.

По време на този мандат Робъртс е автор на решението с 5-4 гласа, с което се потвърждава забраната за пътуване на Тръмп, насочена към няколко държави с преобладаващо мюсюлманско население. В друго решение Робъртс беше в мнозинството 7-2, което подкрепи християнски пекар, отказал да направи сватбена торта за гей двойка.

По-рано Ванс е била служител по право в Кентъки за сегашния 6-ти окръжен съдия на САЩ Амул Тапар, когото Тръмп веднъж обмисляше за свободното място във Върховния съд. През 2014 г. тя е служител във влиятелния окръжен съд на окръг Колумбия за Брет Кавано, който беше номиниран от Тръмп и утвърден за член на Върховния съд през 2018 г.

Корпоративен Юрист
Според онлайн биографията, която вече е премахната от уебсайта на фирмата, Ванс, сътрудник във фирмата „Munger“ с 200 адвокати, се е занимавала с граждански дела и обжалвания.

Сред клиентите на фирмата, сред чиито основатели е покойният Чарли Мънгър, са Berkshire Hathaway, Bank of America и PG&E.

Сред клиентите на Ванс са били подразделение на компанията „Уолт Дисни“ и регентите на Калифорнийския университет, сочат съдебни документи.

В понеделник говорител на Мънгър заяви, че Ванс е била „отличен адвокат и колега“.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters