Датската кралица Маргрете Втора обяви по време на традиционното си новогодишно обръщение, че ще абдикира на 14 януари след 52 години на власт, предадоха световните агенции.

В ежегодната си реч, която винаги се следи отблизо от датчаните, Маргрете спомена за тазгодишната операция на гърба ѝ. По думите ѝ операцията е преминала добре благодарение на здравните работници, но я е накарала да се замисли за бъдещето си като кралица.

Тя каза, че ще предаде трона на сина си, престолонаследника принц Фредерик. Кралицата добави, че преди всичко иска да благодари за топлината и подкрепата, които е получила през годините.

Маргрете започна речта си с коментари за войните в Газа и Украйна, след което се спря на климатичната криза и изкуствения интелект.

След като поздрави жителите на Фарьорските острови и Гренландия, които са част от датското кралство, тя съобщи изненадващата новина, която беше описана в датските медии като "абсолютно историческа".

Зрителите, които се бяха събрали на площада пред двореца Амалиенборг, избухнаха в спонтанни аплодисменти след съобщението.

Маргрете наследява трона след смъртта на баща си Фредерик Девети на 14 януари 1972 година.

Винаги лъчезарна - и често виждана да пуши - кралицата е популярна сред жителите на страната, а новогодишните ѝ речи имат култов статут.

Тя е изключително креативна и се интересува от изкуство, смятана е за прагматична и понякога малко нестандартна, посочва ДПА. След смъртта на британската кралица Елизабет Втора, чиято е нейна трета братовчедка, Маргрете стана най-дълго служилият монарх в света, който все още е на трона си.
Владимир Арангелов/БТА