/ Gulliver/Getty Images
Датската кралица Маргрете Втора, която вече е най-дълго управляващият монарх в Европа, лиши от титли четирима от осмината си внуци, съобщи АФП.

Официалната причина за това решение е децата на най-младия й син, принц Йоаким, да получат възможност да живеят нормален живот. И други кралски семейства в Европа предприемат подобни действия, за да намалят състава на високопоставените си членове, посочват от кралския дворец.

"От 1 януари 2023 г. наследниците на Негово кралско височество принц Йоаким ще могат да използват единствено титлите си граф и графиня на Монпезат, предишните им титли принц и принцеса на Дания вече няма да съществуват", се посочва в изявление на кралския дворец.

Принц Йоаким, който е на 53 години, има четири деца от два брака - Николай, Феликс, Хенрик и Атина, на възраст между 23 г. и 10 г.

"С решението си Нейно Величество кралицата иска да създаде рамка за четирите си внука, до голяма степен, за да могат да оформят живота си без ограниченията на специалните изисквания и задължения, които произтичат от официалната връзка с кралското семейство като институция", се посочва в изявлението.
"Решението на кралицата е в унисон с подобни промени, извършени през последните години по различен начин от други кралски семейства", отбелязват още от двореца.

Майката на двамата големи синове на принц Йоаким каза пред датски медии, че е "шокирана" от решението. "Това дойде изневиделица. Децата се чувстват изолирани", каза графиня Александра пред всекидневника "В.Т."

Другите внуци на кралицата, децата на престолонаследника Фредерик, който е на 54 години, запазват титлите си.
БТА