/ Guliver/Getty Images
На 83-годишна възраст датската кралица, далечна братовчедка на покойната кралица Елизабет II, сега е и най-възрастният монарх сред коронованите особи
Сред коронованите глави Маргрете Датска вече е единствената кралица на света. След смъртта на нейната далечна братовчедка Елизабет Втора – която също като нея е била пра-правнучка на кралица Виктория – тя стана и най-старият монарх и държавен глава в Европа
 

Маргрете Втора
Guliver/Getty Images


Любовни междубратски раздори в кралското семейство на Дания

 

Кралица Маргрете II
Gulliver/Getty Images


Миналата година датската кралица празнува своя златен юбилей. Тя е прекарала над 50 години на датския трон след коронацията й на 14 януари 1972 г. след смъртта на баща й, крал Фредерик IX.

Най-дълго управлявалите монарси в света
 

Маргрете Втора
Guliver/Getty Images

Родителите ѝ са крал Фредерик IX Датски и кралица Ингрид, която е племенница на принцесата на Швеция. Настоящата кралица на Дания е и държавен глава на датската държава, върховен главнокомандващ и началник на датските въоръжени сили, както и и глава на датската църква.
 

Маргрете Втора
Guliver/Getty Images


Маргрете Датска е била покрусена от смъртта на британската кралица миналата година, към която е била силно привързана и неведнъж я е посочвала като свой пример за вдъхновение.

Маргрете Втора
Guliver/Getty Images


Датската кралица вярва, че има редица прилики между нея й покойната й братовчедка - подобно на Елизабет Втора, тя винаги е отказвала да абдикира, въпреки възрастта си. Датската кралица също прекарва живота си само с един мъж – принц Хенрик, който не винаги е приемал да бъде в нейната сянка и е отговорен за множество гафове и неуместни забележки, навредили на датската корона.
 

Маргрете Втора
Guliver/Getty Images


През август 2017 г. принцът-консорт дори обяви, че не иска да бъде погребан до съпругата си. Малко след това бе разкрито, че той страда от деменция и умира година по-късно.
 

Принц Хенрик и датската кралица Маргрете Втора
/ Gulliver/Getty ImagesПодобно на Елизабет Втора, Маргрете, която е родена на 16 април 1940 г. по време на германската окупация, е била свидетел на хода на историята
 

Маргрете Втора
Guliver/Getty Images


Датската кралица Маргрете Втора отбелязва половин век на трона


Кралица Маргрете и принц Хенрик имат двама синове - престолонаследникът Фредерик Андре Хенрик Кристиан и принц Йоахим Холгер Валдемар Кристиан. Тя управлява своето кралство с доста силна ръка - неотдавна лиши някои от внуците си от техните титли. Това засегна децата на най-малкия й син принц Йоаким: 23-годишният принц Никола, 20-годишният принц Феликс, 13-годишният принц Хенрик и 10-годишната принцеса Атина.
 

Маргрете Втора
Guliver/Getty Images

От 2023 г. те са станали графове и графини и сега носят титлите „Тяхно превъзходителство“, а не „Негово или нейно кралско височество“. Освен това, поради новите титли, те ще имат по-малко кралски задължения в бъдеще. Кралицата твърдеше, че е взела такова решение "в името на бъдещето на монархията", а също и в желанието си да спаси внуците си от ненужни отговорности. И не на последно място - за да спести средства на датските данъкоплатци.
БГНЕС