Косовски националист оглавява Прищина
Косовски националист оглавява Прищина / БГНЕС

Албански и съответно сръбски националисти спечелиха кметствата в Прищина и Косовска Митровица на общинските избори в Северно Косово, където сърбите са малцинство, сочат предварителните резултати. Това стана ясно след преброяване на 99.8% от подадените бюлетини.

Кандидатът на албанското националистическо движение "Самоопределение" Шпенд Ахмети спечели в Прищина, като победи досегашния кмет от опозиционния Демократичен съюз на Косово.

Албанското националистическо движение, което се противопоставя на каквото и да е било чуждо присъствие, включително на ЕС и на НАТО, вече ще управлява най-големия град в Косово. Управляващата Демократическа партия на Косово на премиера Хашим Тачи загуби властта в три града, но запазва контрола в десет общини, от общо 29 в Косово, отбелязва БГНЕС. Сръбският кандидат, подкрепян от Белград, Кръстимир Пантич, спечели кметския пост в Косовска Митровица, побеждавайки независимия сръбски кандидат Оливер Иванович.

Управляващата Демократическа партия на Косово (ДПК), начело с премиера Хашим Тачи, и опозиционната Демократична лига на Косово (ДЛК) са получили приблизително равен резултат на местните избори, чийто втори тур завърши в неделя.

ДЛК победи в седем общини, а управляващите - в пет. Като се вземат предвид резултатите и от първия тур, който се състоя, с малки изключения, на 3 ноември, ДЛК има 10 от 38 кмета, а ДПК - девет. Представителят на "Самоопределение" изпревари действащият кмет на Прищина и лидер на ДЛК Иса Мустафа. "Самоопределение" остро критикува правителството на Хашим Тачи и се обявява против нормализацията на отношенията със Сърбия.

Според данните на Централната избирателна комисия в неделните избори са участвали 41,5% от имащите право на глас. Вторият тур премина без съществени проблеми, според властите, включително в населената със сърби община Косовска Митровица, където първият тур бе белязан от бойкот и нападения над избирателни секции.

В Косовска Митровица, която е основен център на политическите борби в северната част на Косово, победи Кръстимир Пантич (Крстимир Пантич), кандидатът на подкрепяното и от Белград гражданско обединение "Српска" (сръбска). По предварителни данни "Српска" води в 9 от 10 сръбски общини. В южната косовска община Щръбце, също със сръбско мнозинство, победи Независимата либерална партия, която се интегрира в косовската политическа система.

Останалите в Косово сърби са около 10% от цялото население на бившата сръбска провинция обявила едностранно независимост през 2008 година.

Гласуването се проведе според косовските закони и с подкрепата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в съответствие с Брюкселските споразумения за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово. Официален Белград, който желае да ускори процеса на своята интеграция в ЕС, за пръв път даде зелена светлина на косовските сърби да участват в избори. Първият тур, който се проведе на 3 ноември, премина на фона на инциденти и бойкот от страна на така наречените "патриотични сили" в северните части на Косово, където живее основната част от сърбите. Вторият тур мина спокойно и малката балканска страна вече има кметове на 38 общини.

"Гражданите на Косово имат право да гласуват, без да се страхуват за своята сигурност, във всяка част на страната. Лицата, които заплашват свободното право на глас, ще понесат отговорност за нарушаването на правата на избирателите", заяви в събота Атифете Яхага, която е президент на страната.

В изборите участва и Алианс за бъдещето на Косово на бившия премиер Рамуш Харадинай.

Косово е призната от повечето страни-членки на ЕС, сред които и България, и САЩ. През пролетта на тази година премиерите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Ивица Дачич постигнаха пробив в двустранните отношения. Нормализацията им е от особена важност за европейската перспектива на двете страни от Западните Балкани, но също така и за сигурността на целия Балкански регион.