Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / БГНЕС
Контейнеровоз, плаващ под флага на Хонконг и управляван от германска фирма, успешно е напуснал украинските териториални води в Черно море, няколко часа след като напусна пристанище Одеса, предаде ДПА.

Контейнеровозът "Йозеф Шулте" вече е в румънски води и ще достигне Истанбул тази вечер.

Украйна обяви хуманитарен коридор в Черно море

Корабът
беше блокиран в пристанището в продължение на повече от година и половина, през целия период на войната на Русия срещу Украйна.

"Украйна направи важна стъпка към възстановяване на свободата на корабоплаването в Черно море", написа малко по-късно украинският президент Володимир Зеленски в "Туитър". Той също така потвърди, че корабът е напуснал украинските териториални води и сега се насочва към Босфора.

"Мога да потвърдя, че корабът е напуснал украински води", заяви снощи пред ДПА и говорител на компанията оператор в Хамбург.

„Ню Йорк таймс“: Как Черно море се превърна в гореща точка на войната

Това е първият кораб, използвал временния коридор от и до украинските морски пристанища, който може да се използва от търговски кораби на собствен риск, съобщи вицепремиерът на Украйна Александър Кубраков. Коридорът беше създаден, след като миналия месец Русия прекрати постигнатото с посредничеството на ООН споразумение за изнасяне на жизненоважно зърно от блокираните украински пристанища.

Екипажът се състои изцяло от украински моряци. Съобщава се, че корабът превозва повече от 2100 контейнера с около 30 000 тона разнообразен товар. Той акостирал в Одеса на 23 февруари 2022 година. Един ден по-късно Русия започна пълномащабна инвазия в съседната страна и блокира пристанищата ѝ.
БТА