Хилари Клинтън
Хилари Клинтън / БГНЕС
Докладът има официално разрешение за разсекретяване, но ще бъде публикуван едва след изборите на 12 декември
"Необяснимо и срамно" е, че правителството на Обединеното кралство все още не е публикувало доклада за предполагаема руска намеса в британската политика, заяви Хилари Клинтън пред Би Би Си.

Докладът има официално разрешение за разсекретяване, но ще бъде публикуван едва след изборите на 12 декември.

Руска намеса в британската политика: Ще публикуват доклад

„Всеки гласоподавател заслужава да види този доклад преди изборите ви”, смята бившият кандидат за президент на САЩ.

Докладът на Комитета за разузнаване и сигурност на парламента разглежда руската дейност спрямо демокрацията на Обединеното кралство, която включва за шпионаж, подривна дейност и намеса в изборите.

10 случая на изгонени руски дипломати 2016-2019 г.

Докладът съдържа доказателства от британските служби като GCHQ, MI5 и MI6 относно скритите руски опити да повлияят на резултата от референдума за ЕС през 2016 г. и общите избори 2017 г.

Докладът е бил готов през март и е изпратен на „Даунинг стрийт” № 10 на 17 октомври.

Все още не е дадено одобрение за публикуването му и се очаква това да стане едва след провеждането на парламентарните избори на 12 декември.

Робърт Мълър: Обвиненията срещу Тръмп за руската намеса в изборите никога не са били законов вариант

Според Хилъри Клинтън, Русия прави постоянно опити да влияе върху политиката на западните демокрации, затова намира за „необяснимо” решението на британското правителство да не публикува този доклад.

САЩ са се сблъскали с подобен проблем по време на изборите през 2016 г., когато тя бе победена като кандидат на демократите за президент от републиканеца Доналд Тръмп. Тогава, смята Клинтън, руснаците са повлияли пряко на изборите и продължават да „правят пропаганда”.
 
БГНЕС