Бил Клинтън през 2011 г. осъзнал, че е "само въпрос на време" Владимир Путин да предприеме стъпки по отношение на Украйна след смразяваща дискусия с руския президент в Давос, Швейцария, предава “Файненшъл Таймс“.

По време на тази среща Путин е отхвърлил споразумението, договорено с посредничеството на САЩ от неговия предшественик Борис Елцин, за зачитане на територията на Украйна в замяна на това Киев да се откаже от ядрения си арсенал от съветската епоха.

"През 2011 г. - три години преди да завземе Крим - Владимир Путин ми каза, че не е съгласен със споразумението, което сключих с Борис Елцин", припомни бившият американски президент. "Той каза... "Не съм съгласен с него. И аз не го подкрепям. И не съм обвързан с него. И от този ден нататък знаех, че това е само въпрос на време."

Клинтън сподели този спомен по време на съвместна изява със съпругата си Хилъри, бивш държавен секретар и кандидат за президент.

Семейство Клинтън призоваха Запада да засили подкрепата си за Украйна и заявиха, че Киев би могъл да надделее, ако му бъдат предоставени подходящи оръжия и боеприпаси. Те предупредиха, че ако Украйна не бъде подкрепена, това ще окуражи не само Путин, но и китайския президент Си Дзинпин.
БГНЕС