Клинтън отива на заседание на ООН да осъди режима в Дамаск за насилието
Клинтън отива на заседание на ООН да осъди режима в Дамаск за насилието / снимки: Reuters, архив

Резолюцията на Арабската лига, призоваваща за политически преход в Сирия, има подкрепата на най-малко 10 членки на Съвета за сигурност на ООН, съобщи френски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс. „Имаме мнозинство в Съвета за сигурност на ООН. Вече сме 10, а може би и повече”, каза източникът пред репортери в Париж.

Според правилата на Съвета за сигурност поне девет страни членки от 15-членния съвет трябва да подкрепят проект, за да може той да бъде подложен на гласуване, макар че всяка една от петте постоянни членки може да наложи вето на текста. Заседанието на Съвета е насрочено за вторник в Ню Йорк.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън обяви, че ще участва заседанието, за да окаже подкрепа на сирийците, които се стремят към демократична промяна, предаде АП. В изявлението си първият дипломат на САЩ декларира, че ще подкрепи инициативата на арабски държави да бъде заклеймен режимът на сирийския президент Башар ал Асад. Тя отбелязва, че Асад пречи на мирния преход, като напада сирийския народ и предупреждава, че  нестабилността може да се разпространи из целия Близък Изток.

Хилари Клинтън осъжда в изявлението си „възможно най-силно” ескалацията на репресиите от страна на сирийския режим. Тя окачествява като „брутална” стрелбата по жилищни зони с минохвъргачки и танкове, при която по думите й са били разрушавани цели сгради. По данни на ООН вече над 5400 души са загинали при насилственото потушаване на започналите през март антиправителствени демонстрации и при сражения между армията и дезертьори, посочва БТА.

Клинтън отива на заседание на ООН да осъди режима в Дамаск за насилието
netinfo

Британският външен министър Уилям Хейг (на снимката) също ще участва в заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, за да подкрепи проекторезолюция, призоваваща за политически преход в Сирия, предаде Ройтерс. Говорител на британския премиер Дейвид Камерън каза, че Хейг ще замине за Ню Йорк, за да подкрепи Арабската лига и действията им за мирно, водено от Сирия, решение на настоящата криза.

Френският външен министър Ален Жупе също ще отиде в Ню Йорк. Той ще опита да убеди Съвета за сигурност на ООН да поеме отговорността си към все по-тежките престъпления срещу човечеството на сирийския режим, заяви говорителят на министерството Бернар Валеро, цитиран от АФП.

Проекторезолюцията за Сирия бе внесена в Съвета за сигурност в петък от Мароко от името на Арабската лига. Текстът е подкрепен от Великобритания, Франция и Германия. В него се призовава за международна подкрепа за плана на Арабската лига за излизане от кризата в Сирия. Този план предвижда президентът Башар Асад да прехвърли правомощията си на вицепрезидента преди започване на преговори с опозицията.

Клинтън отива на заседание на ООН да осъди режима в Дамаск за насилието
netinfo

В същото време руското външно министерство обяви, че Русия е предложила на правителството и опозицията в Сирия да изпратят свои представители в Москва, за да проведат неофициални разговори без предварителни условия, информира ИТАР-ТАСС. В съобщението се посочва, че правителството в Дамаск вече е дало положителен отговор на поканата и се изразява надежда, че в близките дни и опозиционните сили също ще изразят съгласие.

Впоследствие виден член на опозиционния Сирийски национален съвет (СНС) каза по телефона за Ройтерс, че в съвета не е получена официална покана от руска страна за преговори с представители на режима, но ако такава покана пристигне, тя ще бъде отклонена. „Още не сме получили никаква такава покана официално, но ми се струва, че ако такава покана съществува, тя няма да бъде нищо повече от опит да се въздейства на Съвета за сигурност на ООН”, каза Абдел Басет Седа от изпълнителния комитет на СНС. Той подчерта, че позицията на съвета е непроменена - „няма да има диалог с режима на президента Башар ал Асад”.

Клинтън отива на заседание на ООН да осъди режима в Дамаск за насилието
netinfo