Китайският президент пристигна на посещение в Судан
Китайският президент пристигна на посещение в Судан / netinfo

Китайският президент Ху Цзинтао пристигна на държавно посещение в Судан, предадоха световните агенции.

Визитата е по покана на суданския президент Омар Башир и е част от 12-дневната обиколка на китайския държавен глава в 12 африкански страни.

Ху Цзинтао пристигна в столицата на Судан от Либерия. По улиците на Хартум той беше приветстван от судански граждани, развяващи китайски знамена, от китайски миротворци в Судан и от китайци, живеещи там. Президентът ще остане в Судан два дни.

Преди началото на визитата представител на китайското външно министерство заяви, че посещението на Ху Цзинтао ще допринесе за мира и стабилността в региона. Очаква се китайският държавен глава да обсъди със суданския си колега ситуацията в Дарфур, регион в Западен Судан, където от февруари 2003 г. в кървавия конфликт между бунтовници и правителствени сили загинаха около 200 хиляди души, а 2,5 милиона бяха принудени да напуснат домовете си.

Китай ще бъде домакин на летните Олимпийски игри през 2008 г. и активисти призовават за бойкот на игрите, ако Пекин не използва постоянното си място в Съвета за сигурност на ООН, за да накара Судан да приеме миротворци на ООН в Дарфур, които да сложат край на насилието, припомня Ройтерс.

По време на двудневната си визита в Судан китайският президент по-скоро ще обърне внимание на икономическото сътрудничество между двете държави, смятат анализатори. Днес Цзинтао ще посети рафинерия в Судан и ще подпише търговски двустранни споразумения.

Судан, подложен на тежки американски санкции, разчита много на Китай, за да увеличи производството си на петрол до 330 хиляди барела дневно и да развие инфраструктурата си, припомня Ройтерс.Китай харчи 1,5 милиарда долара годишно, за да купува половината от суданския петрол. През първите 11 месеца на 2006 г. търговският обмен между Китай и Судан нарасна до 2,9 милиарда долара, отбелязва ДПА.

От Судан Ху Цзинтао ще замине на тридневно посещение в Замбия, предаде Франс прес. Визитата му там обаче предизвиква антикитайски настроения, тъй като замбийците обвиняват китайския бизнес, стъпил в страната им, че изпомпва природните ресурси на Замбия и не спазва правата на местните работници.

Китай инвестира главно в минната, строителната и текстилната промишленост на Замбия.