/ Gulliver/Getty Images
Китайският президент Си Цзинпин отново изрази становището на страната си против налагането на едностранни санкции и "юрисдикцията на дългата ръка". По думите му тактиката на "разделяне" и оказване на натиск, например чрез прекъсването на веригите на доставки, няма да проработи, предаде Ройтерс.

Дежа вю: Руският огън в Украйна и Афганистан изстуди международните отношения

Във видеообръщение към ежегодния Форум за Азия в Боао на южния китайски остров Хайнан Си добави, че са нужни усилия за стабилизиране на глобалните вериги на доставки, но добави, че китайската икономика е устойчива, а дългосрочните тенденции в развитието ѝ са непроменени.

Япония официално отмени търговския статут на Русия на „най-облагодетелствана нация“

Китай неведнъж е критикувал западните санкции, включително тези срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна, но същевременно внимава да не оказва помощ на Москва, която би могла да доведе до налагане на санкции и срещу Пекин.

Китайската икономика изпитва затруднения заради последиците от агресивните действия на властите за потушаване на огнищата в Китай на варианта омикрон на коронавируса, особено в икономическия център Шанхай. Си не спомена изрично в речта си сегашната криза с ковид.
БТА